Konstrukce mikroskopového LED osvětlovacího zdroje

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá vytvořením konstrukčního návrhu mikroskopového, episkopického, LED osvětlovacího zdroje a jeho následnou realizací v podobě funkčního vzorku. Osvětlovací zdroj je kompatibilní s průmyslovým mikroskopem NIKON Eclipse LV150 a je navržen jako náhrada za halogenový osvětlovací zdroj. Na základě analýzy rešerše je zvolen způsob sběru světla a na základě analýzy episkopického osvětlovače zvolen kolektorový optický člen a LED dioda. Z výsledku fotometrických analýz jsou navrženy dvě konstrukční varianty s ohledem na dostatečné chlazení LED diod. Optimální konstrukční řešení je zrealizováno a porovnáno s používanými osvětlovacími zdroji – halogenovým a xenonovým.
This master’s thesis deals with the construction design of microscope episcopic LED illumination source and subsequent functional sample realization. Illumination source is compatible with industrial microscope Nikon Eclipse LV150 and designed as a replacement for halogen light source. Way of collecting light is chosen with respect to search analysis results and collector optical element and LED is selected with respect to the analysis of the episcopic illuminator. Two construction designs are designed with respect to the results of photometric analyzes. Optimal design is realized and compared with used lighting sources – halogen and xenon.
Description
Citation
BARTOŇ, L. Konstrukce mikroskopového LED osvětlovacího zdroje [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Konstrukční inženýrství
Comittee
prof. Ing. Martin Hartl, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Ivan Mazůrek, CSc. (místopředseda) prof. Ing. Marián Dzimko, CSc. (člen) doc. Ing. Pavel Maňas, Ph.D. (člen) doc. Ing. Pavel Hutař, Ph.D. (člen) Ing. Dětřich Robenek (člen) Ing. Petr Dobeš, CSc. (člen) Ing. Aleš Dočkal, Ph.D. (člen) Ing. Vladimír Zikmund (člen) Ing. Oldřich Veselý (člen)
Date of acceptance
2013-06-12
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO