Rozpoznávání textu s využitím informace o pisateli

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Cílem práce je vytvořit neuronovou síť pro rozpoznání textu s využitím informace o pisateli. Pro tento účel byla vybrána metoda adversarial learning. Účinost teto metody byla ověřena experimentálně. Vytvořená síť by měla díky použité metodě adversarial learning dosahovat lepších výsledků na datech, která nejsou podobná datům obsaženým v trénovací sadě oproti stávající metodě single-task learning. Výsledná síť dosažená pomocí uvedené metody byla porovnána se současnou metodou rozpoznávání textu metodou single-task learning a multi-task learning. Síť implementující single-task learning dosahuje průměrné chyby při rozpoznávání znaku 7, 995%, síť implementující multi-task learning dosahuje průměrné chyby 7, 565% v porovnání se sítí využívající adversarial learning, která dosahuje úspěšnosti 7, 573%. V porovnání single-task learning dosahuje multi-task learning 5, 38% zlepšení a adversarial learning 5, 28%.
The objective of this theses was to implement a neural network for text recognition enhanced by writers identity. Adversarial learning method was selected for this purpose. Usefulness of this method was verified by experiments. This net should yield better results on data which are not similar to data contained in training data set. Accuracy of the resulting net was compared to method single-task learning and method multi-task learning. Net implementing single-task learning method has reached average character recognition error of 7, 995%, net implementing multi-task learning method has reached average error of 7, 565% and net implementing adversarial learning method has reached average error of 7, 573%. In comparison to the net implementing single-task learning multi-task learning has improvement of 5, 38% and adversarial learning has reached improvement of 5, 28%. 
Description
Citation
TRNĚNÝ, M. Rozpoznávání textu s využitím informace o pisateli [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační technologie
Comittee
prof. Dr. Ing. Pavel Zemčík (předseda) prof. Ing. Jan M. Honzík, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Jiří Jaroš, Ph.D. (člen) Ing. Filip Orság, Ph.D. (člen) Ing. Michal Španěl, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2021-08-25
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm C. Otázky u obhajoby: V kapitole 2.6 zmiňujete "minimaximalizaci vedlejšího úkolu sítě", mohl byste tento pojem stručně vysvětlit v kontextu Vaší práce? Jak jste dospěl k tomu, že jste rozdělil datovou sadu IMPACT na právě 16 clusterů? Jak jste postupoval při rozřazování těchto clusterů na trénovací a testovací část? Co je vstupem sítě? Co znamená multi a single-task? Jaké úlohy jste řešil?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO