Webový nástroj pro přehrávání a anotaci BAGu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá návrhem a implementací webové aplikace pro přehrávání a anotaci multimediálních dat ze souborů ve formátu BAG. Vytvořené anotace jsou určeny pro trénování umělé inteligence do robotických systémů. Výsledná aplikace je implementována s pomocí knihovny React pro tvorbu uživatelského rozhraní a frameworku Django pro REST API na straně serveru. Celá aplikace je kontejnerizovaná pomocí nástroje Docker. V práci je popsán formát BAG, rozebrány moderní knihovny pro tvorbu webových aplikací a představeny existující řešení pro anotaci dat nebo přehrávání BAG souborů. Dále je představen návrh aplikace a popsána její implementace. V rámci práce také vznikla samostatná knihovna rosbag_pyreader, která slouží pro čtení BAG souborů s náhodným přístupem. Výsledná aplikace umožňuje zobrazovat a anotovat 2D a 3D data z více robotických senzorů zároveň a anotace následně exportovat ve formátu JSON.
This work deals with the design and implementation of a web application for playback and annotation of multimedia data from files in BAG format. The created annotations are intended for training artificial intelligence in robotic systems. The resulting application is implemented with the help of React library for creating the user interface and framework Django for the server-side REST API. The entire application is containerized using Docker. This work describes the BAG format, analyzes modern libraries for creating web applications and introduces existing solutions for data annotation or playback of BAG files. Furthermore, the design of the application is presented and its implementation is described. A separate library rosbag_pyreader, which is used to read BAG files with random access, was created as part of this work. The resulting application allows user to display and annotate 2D and 3D data from multiple robotic sensors at the same time and then export the annotations in JSON format.
Description
Citation
OMACHT, M. Webový nástroj pro přehrávání a anotaci BAGu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Vývoj aplikací
Comittee
doc. Ing. František Zbořil, CSc. (předseda) doc. Ing. Vladimír Janoušek, Ph.D. (místopředseda) Ing. Vítězslav Beran, Ph.D. (člen) doc. Dr. Ing. Jan Černocký (člen) Ing. Martin Hrubý, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jiří Jaroš, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2021-08-26
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm " B ". Otázky u obhajoby: V textu práce píšete, že aplikace zamrzá na krátkou dobu kvůli zpracování zpráv BAG souboru na frontendu. Máte promyšleno, jak by se dalo toto zamrzání eliminovat? Ve stávající verzi aplikace nelze sdílet BAG soubory mezi jednotlivými projekty, je nutné je duplicitně nahrávat na server. Při větších velikostech BAG souborů, které mnohdy dosahují i desítek GB, to bude zbytečná a neefektivní zátěž na server. Jak by šlo tento nedostatek odstranit a umožnit sdílení mezi projekty? Komise, například: Proč je to navrženo jako webová aplikace? Komise, například: Jak se tam sdílí vlákna?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO