Detekce prezentačního útoku na technologii snímání lidské ruky v infračervené oblasti

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií
Abstract
Pri verifikácii odtlačku prsta môže útočník použiť falzifikát, vyrobený z umelého materiálu. Zabrániť sa tomu dá napríklad využitím multispektrálnej analýzy, kedy rôzne materiály majú pri určitých vlnových dĺžkach inú odrazivosť. Existuje niekoľko štúdií, ktoré sa týmto zaoberali, avšak zamerané boli vždy na jeden prst. Cieľom tejto práce je detekcia živosti na celej dlani a prstoch, ako na väčšom objekte, čo prispeje k ešte väčšiemu zabezpečeniu. Vo výslednom riešení bola využitá NIR kamera na nasnímanie datasetu. Ten je použitý na natrénovanie konvolučnej siete, ktorá vie následne určiť, či sa jedná o živú ruku, alebo falzifikát.
When verifying a fingerprint, an attacker can use a counterfeit made of synthetic material. This can be prevented, for example, by using multispectral analysis, when various materials have different reflectance for certain wavelengths. There are several studies that have addressed this, but have always focused on one finger. The aim of this work is liveness detection on the whole palm and fingers, as on a larger object, which will contribute to even higher level of security. In the final solution, a NIR camera was used to capture the dataset, which is used to train a convolutional network to determine whether it is a living hand or a counterfeit.
Description
Citation
RICHTARIK, J. Detekce prezentačního útoku na technologii snímání lidské ruky v infračervené oblasti [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační technologie
Comittee
prof. Ing. Tomáš Hruška, CSc. (předseda) prof. Ing. Adam Herout, Ph.D. (místopředseda) Ing. Michal Bidlo, Ph.D. (člen) Ing. František Grézl, Ph.D. (člen) Ing. Aleš Smrčka, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2021-08-24
Defence
Student nejprve prezentoval výsledky, kterých dosáhl v rámci své práce. Komise se poté seznámila s hodnocením vedoucího a posudkem oponenta práce. Student následně odpověděl na otázky oponenta a na další otázky přítomných. Komise se na základě posudku oponenta, hodnocení vedoucího, přednesené prezentace a odpovědí studenta na položené otázky rozhodla práci hodnotit stupněm A. Otázky u obhajoby: U použití kamery Digital CamIR 1550 zmiňujete, že světlo z LEDek bylo vidět pouze při namíření do snímače. Myslíte, že by pomohly výkonnější LEDky či větší množství nebo jiné řešení? Mohlo mít pozadí za rukou (vzor látky) vliv na trénování neuronové sítě? Proč jste na grafech v práci zobrazoval loss? Jak si vysvětlujete dosažené výsledky? Koresponduje vaše databáze s nějakou už existující databází?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO