Vrstvy oxidu wolframového připravené z nanočásticových suspenzí a pojiva

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá vrstvami oxidu wolframového, které jsou připraveny z nanočásticové suspenze a pojiva. Ovrstvovací kompozice se skládala v prvním případě ze samotných namletých nanočástic oxidu wolframového, poté ze samotné acetylované peroxowolframové kyseliny a na závěr ze směsi namletého oxidu wolframového smíchaného s acetylovanou peroxowolframovou kyselinou. Takto vytvořené kompozice byly naneseny na vodivé FTO sklo a vystupují tak jako fotoanody. Jako protielektroda se při voltampérových měřeních využívá jehla z nerezové oceli. Práce se zaměřuje na prostudování fyzikálně chemických vlastností připravených fotoanod a jejich optimalizaci s cílem získat co nejvyšší hodnoty generovaných fotoproudů. Elektrické vlastnosti všech článků byly stanovovány pomocí voltampérometrických charakteristik.
This diploma thesis deals with layers of tungsten oxide, which are prepared from a nanoparticle suspension and a binder. The coating composition consisted in the first case of ground tungsten oxide nanoparticles alone, then of acetylated peroxotungstic acid alone and finally of a mixture of ground tungsten oxide mixed with acetylated peroxotungstic acid. The compositions thus formed were applied to conductive FTO glass and thus act as photoanodes. A stainless steel needle is used as a counter electrode for volt-ampere measurements. The work focuses on the study of physicochemical properties of prepared photoanodes and their optimalization in order to obtain the highest possible values of generated photocurrents. The electrical properties of all cells were determined using voltammetric characteristics.
Description
Citation
FILIPSKÁ, M. Vrstvy oxidu wolframového připravené z nanočásticových suspenzí a pojiva [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Spotřební chemie
Comittee
prof. Ing. Miloslav Pekař, CSc. (předseda) prof. Ing. Michal Veselý, CSc. (místopředseda) prof. Ing. Michal Čeppan, CSc. (člen) doc. Ing. Karel Friess, Ph.D. (člen) doc. Ing. Zdenka Kozáková, Ph.D. (člen) doc. Ing. Marián Lehocký, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2021-08-30
Defence
Obhajoba proběhla podle následujícího schématu: prezentace student-vyjádření vedoucí/ho-oponentský posudek-reakce na posudek-diskuse s komisí. Studentka přednesla velmi dobrý výtah výsledků své diplomové práce, zodpověděla dotazy oponentské i členů komise, reagovala na připomínky k diplomové práci. V diskusi tak studentka prokázala velmi dobrou schopnost orientace v teoretických i praktických základech problematiky diplomové práce. Komise, s uvážením hodnocení v posudku a vyjádření vedoucí/ho, zhodnotila její diplomovou práci celkově jako velmi dobrou. Veselý: Proč je takový rozdíl v generovaném fotoproudu při osvitu zepředu a zezadu? Je použitý potenciál na elektrodě dostatečný pro oxidaci vody? Je fotochromismus vrstvy stálý? Kozáková: Proč u použití vyšších teplot sintrování klesá u částicové vrstvy fotoproud?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO