Charakterizace švestkového oleje a jeho využití v kosmetice

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Cílem této bakalářské práce bylo charakterizovat švestkový olej a prozkoumat možnosti jeho využití v kosmetickém průmyslu. Teoretickou částí práce je rešerše o vlastnostech rostlinných olejů obecně, švestkovém oleji a dalších olejích z peckovitých plodů. V experimentální části byl olej charakterizován z hlediska profilu mastných kyselin, fenolických látek a tokoferolů. Ze švestkového oleje bylo dále připraveno tělové mléko, u nějž byly stanoveny hydratační a bariérové vlastnosti. Čistý švestkový olej i tělové mléko byly podrobeny testům antimikrobiální aktivity.
The aim of this bachelor thesis was to characterize plum kernel oil and to explore its possible use in the cosmetics industry. The theoretical part of the thesis is a research on the properties of vegetable oils in general, plum kernel oil and other kernel oils. In the experimental part, the oil was characterized in terms of the profile of fatty acids, phenolic compounds and tocopherols. Body lotion was also prepared, containing plum kernel oil, for which hydration and barrier properties were determined. Pure plum kernel oil and body lotion were tested for antimicrobial activity.
Description
Citation
KAŇOVSKÁ, Z. Charakterizace švestkového oleje a jeho využití v kosmetice [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Biotechnologie
Comittee
prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (předseda) doc. Ing. Stanislav Obruča, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Pavel Diviš, Ph.D. (člen) doc. Mgr. Václav Brázda, Ph.D. (člen) doc. Ing. Adriána Kovalčík, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2021-08-31
Defence
1. Studentka seznámila členy komise s náplní a cílem bakalářské práce. 2. Byly přečteny posudky na bakalářskou práci. 3. Studentka akceptovala všechny připomínky oponentky a na všechny otázky odpověděla v plné šíři. Diskuse: prof. Márová: Používá se evaporace i na pokožce? Jaké se zde využívá napětí? doc. Obruča: Může blíže vysvětlit vliv koncentrace švestkového oleje na růst E. coli? doc. Diviš: V práci jste sledovala pouze tři fenolické látky, žádné další fenolické látky olej neobsahuje? Na jakém základě jste tyto látky identifikovala? doc. Brázda: Je švestkový olej ve srovnání s jinými oleji něčím typický? Studentka zodpověděla doplňující otázky členů komise, které byly v průběhu diskuze k dané problematice vzneseny. Po diskusi následovalo hodnocení závěrečné práce. Studentka prokázala výbornou orientaci v dané problematice i dobrou schopnost samostatné prezentace získaných výsledků.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO