Vliv úpravy půdních vzorků a metod stanovení na koncentraci těžkých kovů.

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Tato bakalářská práce si klade za cíl prozkoumat možnosti úpravy půdních vzorků a srovnání vhodnosti vybraných analytických metod analýzy pro stanovení koncentrace těžkých kovů. Bylo vybráno 7 referenčních certifikovaných materiálů rozličných druhů půd a jeden vzorek půdy z rekreační oblasti nacházející se v Brně. Každý vzorek půdy byl podroben třem různým úpravám. Jedná se o metodu tavení do roztoku, rozklad v lučavce královské a vodný výluh. Všechny takto upravené vzorky byly následně podrobeny analytickým metodám stanovení koncentrace, konkrétně byly použity metody ICP OES a GF AAS. Pro posouzení vhodnosti vybraných metod úpravy půdních vzorků a analytických metod stanovení byly vybrány 4 nejvíce rizikové prvky, a to arsen, kadmium, měď a olovo. Naměřené koncentrace byly porovnány s referenčními hodnotami půdních vzorků. Závěrem byla posuzována vhodnost kombinací různých postupů úpravy vzorku a vybraných metod analytického stanovení obsahu stanovovaných prvků z půdních vzorků.
This bachelor thesis aims to explore the possibilities of treatment of soil samples and compare the suitability of selected analytical methods of analysis for determining the concentration of heavy metals. 7 reference certified materials of various soil types and one soil sample from the recreational area located in Brno were selected. Each soil sample was subjected to three different treatments. It is a method of melting into a solution, decomposition in aqua regia and aqueous extract. All thus treated samples were subsequently subjected to analytical methods for determining the concentration, specifically the ICP-OES and GF-AAS methods were used. To assess the suitability of selected methods of treatment of soil samples and analytical methods of determination, the 4 most risky elements were selected, namely arsenic, cadmium, copper and lead. The measured concentrations were compared with reference values of soil samples. Finally, the suitability of combinations of different sample preparation procedures and selected methods of analytical determination of the content of determined elements from soil samples was assessed.
Description
Citation
KEJÍK, M. Vliv úpravy půdních vzorků a metod stanovení na koncentraci těžkých kovů. [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Chemie, technologie a vlastnosti materiálů
Comittee
doc. Ing. František Šoukal, Ph.D. (předseda) prof. RNDr. Josef Jančář, CSc. (člen) prof. Ing. Ladislav Omelka, DrSc. (člen) prof. Ing. Petr Ptáček, Ph.D. (člen) prof. Ing. Tomáš Svěrák, CSc. (člen) doc. Ing. Lucy Vojtová, Ph.D. (člen) Ing. Lukáš Tvrdík (člen)
Date of acceptance
2021-08-31
Defence
Student při obhajobě vysvětlil základní problematiku vlivu těžkých kovů, způsob úpravy vzorků a metody analýzy. Po představení použitých materiálů přešel ke získaným výsledkům zjištěného množství vybraných kovů v půdách pomocí metod ICP-OES a AAS. Na závěr zhodnotil různé způsoby přípravy vzorku a nejlepší způsob detekce těchto prvků. Následně odpovídal na otázky oponenta: 1) Hned v první kapitole se autor zabývá kategorizací půd podle dvou klasifikačních systémů „dle Nováka a dle Kopeckého“. V práci je poté rozdělení pouze dle Nováka. Pro úplnost prosím uveďte i rozdělení dle Kopeckého a diskutujte případné rozdíly. 2) V kapitole 2.2.6 Interakce organické hmoty s těžkými kovy autor práce nastiňuje možnost vzniku ve vodě rozpustných komplexů. Uveďte alespoň jeden příklad takového komplexu některého z těžkých kovů a pro konkretizaci uveďte i jeho rozpustnost. 3) Na základě provedených experimentů a jejich výsledků diskutujte reprodukovatelnost stanovení koncentrací použitých analytických metod. Komise se následně zeptala na otázky týkající se hlavní motivace a metodiky této práce.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO