Konstrukce experimentálního zařízení pro studium pískování kolejových vozidel

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Předložená diplomová práce se zabývá návrhem a realizací experimentálního zařízení pro studium tribologických aspektů kontaktu kola a kolejnice. V práci se čtenář nejdříve seznámí se základními pojmy jako je adheze, skluz, trakční křivka aj. Následně jsou v práci popsána zařízení, která jsou ve světě využívána pro studium kontaktu kola a kolejnice. Poté následuje vlastní řešení autora. Výsledkem je dvoudiskové zařízení v měřítku 1:3. Zařízení umožňuje stanovení trakčních křivek pro různé okolní podmínky (přítomnost vody, písku a oleje v kontaktu pro různé teploty) a pro různé provozní parametry (kontaktní tlak a rychlost). Součástí práce jsou ověřovací experimenty a kompletní výkresová dokumentace zařízení.
Presented master’s thesis describes the design and the implementation of an experimental device used for the study of tribological aspects of wheel-rail contact. In this work, the reader will first learn the fundamentals such as adhesion, slip, traction curve, etc. Subsequently, the work is describing devices that are used for the study of wheel-rail contact around the world. This section is followed by the author proposed solution. The result is a twin disc device in the scale of 1:3. The device allows determining traction characteristics for different environmental conditions (presence of water, sand and oil in contact for different temperatures) and various operating parameters (contact pressure and speed). A part of this work are also the validation experiments and complete design documentation.
Description
Citation
GALAS, R. Konstrukce experimentálního zařízení pro studium pískování kolejových vozidel [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Konstrukční inženýrství
Comittee
prof. Ing. Martin Hartl, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Ivan Mazůrek, CSc. (místopředseda) prof. Ing. Marián Dzimko, CSc. (člen) doc. Ing. Luboš Náhlík, Ph.D. (člen) Ing. Jan Čermák, Ph.D., MBA (člen) Ing. Aleš Dočkal, Ph.D. (člen) Ing. Bronislav Růžička, Ph.D. (člen) Ing. Petr Čížek, Ph.D. (člen) Ing. Petr Sehnoutka (člen) Ing. Marek Hruška (člen)
Date of acceptance
2013-06-13
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO