Solubilizace ve vodě nerozpustných vitamínů do vezikulárních systémů na bázi iontových amfifilních párů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá charakterizací a přípravou kataniontových vezikulárních systémů a jejich následnou interakcí s ve vodě nerozpustnými vitamíny. Kataniontové vezikulární systémy byly připraveny z dvou různě nabitých povrchově aktivních látek CTAB a SDS za vzniku iontového amfifilního páru. Stabilita vezikul byla zajištěna přidáním cholesterolu spolu s kladně nabitou povrchově aktivní látkou DODAC. Pro následnou solubilizaci do těchto vezikul byl vybrán vitamín A a vitamín E. Další část práce byla zaměřena na stanovení efektivity inkorporace těchto vitamínů do vezikulárních systémů HTMA-DS. Charakterizace těchto systémů byla provedena pomocí měření na UV-VIS spektrometru, DLS a pomocí HPLC s UV-VIS detektorem. Během měření na UV-VIS a HPLC byla stanovena účinnost solubilizace vitamínu A a vitamínu E do vezikul. V obou případech byla stanovena vyšší účinnost u vezikul s inkorporovaným vitamínem A. Vyšší účinnost u obou vitamínů byla stanovena pomocí metody HPLC. Důvodem je pravděpodobně vyšší citlivost metody, práce s tmavým sklem a příprava jednotlivých vzorků do vialek, které byly následně vloženy do přístroje pro jednotlivé dávkování pomocí injektoru. Práce slouží především ke zhodnocení výsledků z hlediska použitelnosti daného vezikulárního systému za účelem uplatnění ve farmaceutických aplikacích jako nosiče nepolárních vitamínů.
This thesis deals with the characterization and preparation of catanionic vesicular systems and their interaction with water-insoluble vitamins. Catanionic vesicles systems was prepared from two differently charged sufractants CTAB and SDS in formation ion pair amphiphile. Stability of vesicles was secured by adding cholesterol with positively charged surfactant DODAC. Were selected vitamin A and vitamin E for solubilization into these vesicles. The next part of this work was focused on determining the efficiency of incorporation these vitamins into the HTMA-DS vesicular system. The characterization of these systems was improved by measurement on a UV-VIS spectrometer, DLS and by HPLC with UV-VIS detector. During measurement by UV-VIS and HPLC the efficiency of solubilization of vitamin A and vitamin E into vesicles was determinated. In both cases higher efficiency was determinated for vesicles with incorporated vitamin A. Higher efficiency for both vitamins was determinated by HPLC. The reason is probably the higher sensitivity of the metod, work in labs with dark glass and preparing individuals samples into vials, which were inserted into the device for individual dosing by injector. The work serves primary evaluation results in view of the vesicular system for use in pharmaceutical application like carrier non-polar vitamins.
Description
Citation
KOLOMÁ, N. Solubilizace ve vodě nerozpustných vitamínů do vezikulárních systémů na bázi iontových amfifilních párů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2021.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Chemie pro medicínské aplikace
Comittee
prof. Ing. Miloslav Pekař, CSc. (předseda) prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Pavel Diviš, Ph.D. (člen) doc. Ing. Petr Dzik, Ph.D. (člen) doc. Ing. Stanislav Obruča, Ph.D. (člen) prof. RNDr. Zbyněk Zdráhal, Dr. (člen)
Date of acceptance
2021-09-03
Defence
Obhajoba proběhla podle následujícího schématu: prezentace studentky-vyjádření vedoucí/ho-oponentský posudek-reakce na posudek-diskuse s komisí. Studentka přednesla výborný výtah výsledků své diplomové práce, řádně zodpověděla všechny dotazy oponentské i členů komise, pohotově reagovala na připomínky. V diskusi tak studentka prokázala výbornou schopnost orientace v teoretických i praktických základech problematiky diplomové práce. Komise zhodnotila její diplomovou práci celkově jako výbornou. Pekař: Jak lze predikovat, který typ vesikul vznikne? Márová: Pokud jste pozorovala fotovybělování, nešlo vzorky prostě ochránit před světlem? Jaké koncentrace vitamínů jste používala? Jaká membrána byla použita v centrifugačních zkumavkách? Na jakém přístroji a koloně jste měřili HPLC? Jak jste měřili koncentraci vitamínů A a E na UV-VIS.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO