Výroba obnovitelné energie z odpadů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Diplomová práce se zabývá tematikou výroby obnovitelné energie z odpadů. Odpad je velmi heterogenní směs a skládá se z velkého množstva látek s odlišným původem. Tento může být buď fosilní, nebo biogenní. Právě látky biogenního původu v odpadu jsou považovány za obnovitelný zdroj energie, který může čerpat finanční podporou od státu. V současnosti je snaha vyvinout co nejlevnější a nejjednodušší metodu stanovení biogenního podílu odpadu. Tato metoda musí být při své vhodné aplikovatelnosti v praxi také spolehlivá a lehce reprodukovatelná. Úvodem se práce zabývá zařízeními pro energetické využití odpadů. Významnou část tvoří legislativní oblast problematiky, v níž se popisují nejen důvody zaostalosti České republiky v oblasti zařízení pro energetické využití odpadů, ale také závazky, které Česká republika v současnosti vůči Evropské unii v oblasti biologicky rozložitelné části tuhých komunálních odpadů má. Hlavní část práce se zaobírá jednotlivými metodami stanovení biogenního podílu odpadu. V práci jsou uvedeny 4 nejznámější metody, z nichž jsou podrobně popsány hlavně metoda třídící, bilanční a tzv. radiometoda. U každé metody jsou uvedeny jejich hlavní výhody a nevýhody v případě aplikace. Závěrem práce je představen výpočtový model, který pracuje na základě rovnic zmiňované bilanční metody. V návaznosti na model je uvedena vhodnost aplikace bilanční metody pro zdejší podmínky. Samotný závěr práce přináší porovnání výsledků jednotlivých metod, celkové shrnutí výsledků a naznačení možných trendů v dané oblasti do budoucna.
Following diploma thesis deals with waste-based renewable energy production. Waste is a very heterogeneous mixture consisting of various materials with different origin. This can be either fossil or biogenic. The very substances with biogenic origin are considered renewable energy source with financial support from state. Therefore is nowadays tendency to develop a method, which can determine the biogenic waste ratio. The method, aside possible cheapest price and simplicity, should be also reliable and easy reproducible due to its usage. At the beginning, thesis focuses on the waste-to-energy facilities. Important part deals with legislative side of this topic. The reasons, why Czech Republic is behind with thermal waste treating are stated as well as Czech Republic’s obligations to European Union in the field of biodegradable municipal solid waste. Main part of thesis deals with different methods to determine biogenic waste ratio in municipal solid waste. Step by step are introduces 4 known methods, where especially sorting, balance and 14C methods are described closely. By each method are stated its major benefits and handicaps in case of using. Finally, the computational model, which is based upon balance methods equations, is introduced following with feasibility study of balance method for local conditions. The very end of the thesis brings comparison of each method results, general summary, where are results of this thesis stated and possible trends for future in this area of expertise, as well.
Description
Citation
STRAPKO, T. Výroba obnovitelné energie z odpadů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Procesní inženýrství
Comittee
Ing. Jan Pokorný, CSc. (předseda) doc. Ing. Zdeněk Jegla, Ph.D. (místopředseda) prof. Ing. Jaroslav Medek, CSc. (člen) doc. Ing. Jiří Hájek, Ph.D. (člen) prof. Ing. Petr Stehlík, CSc., dr. h. c. (člen) Ing. Dušan Vincour, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2013-06-17
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO