Snížení tření a opotřebení strojních částí cílenou modifikací topografie třecích povrchů

Abstract
Disertační práce se zaměřuje na popis vlivu přítomnosti struktur na třecích površích u velmi zatěžovaných strojních součástí (valivých ložisek, ozubených soukolí, vaček apod.) za podmínek smíšeného mazání. Úzce se zabývá vlivem těchto struktur na kontaktní únavovou životnost třecích povrchů strojních součástí. Popisuje vliv geometrie jednotlivých vtisků i textur na chování povrchu v kontaktu a snaží se verifikovat riziko míry poškození kontaktní únavou v závislosti na povrchové textuře. Realizace textur na třecích površích součástí byla uskutečněna pomocí cílené modifikace topografie. Tento způsob představuje předem stanovené vytváření soustav mikrovtisků na třecím povrchu. Práce také zahrnuje charakterizaci metodiky přípravy zkušebních vzorků a texturovacího procesu.
This thesis describes a study of the influence of surface texturing on rolling contact fatigue of non-conformal contacts. The texture depth and density have been considered during experiments. It also presents the methodology and the procedure of creation of micro-dents on sample surfaces. Described results suggested that properly designed surface texturing should not necessarily increase the risk of fatigue failure of rubbing surfaces.
Description
Citation
ŠAMÁNEK, O. Snížení tření a opotřebení strojních částí cílenou modifikací topografie třecích povrchů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Konstrukční a procesní inženýrství
Comittee
prof. Ing. Martin Hartl, Ph.D. (předseda) Ing. Petr Dobeš, CSc. (člen) Ing. Jan Čermák, Dr. (člen) prof. Ing. Marián Dzimko, CSc. (člen) doc. Ing. Luboš Náhlík, Ph.D. (člen) doc. Ing. Martin Vrbka, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2013-11-18
Defence
DDP splňuje požadavky plynoucí z § 47 Zákona č.111/1998 Sb., O vysokých školách a o změně a doplnění dalších zákonů a z článku 41 Studijního a zkušebního řádu VUT v Brně. DDP obsahuje původní výsledky uveřejněné v odborných periodikách, která jsou obsažena v databázi Web of Science společností Thomson Reuters s příznakem "Article". Teze DDP jsou v souladu s požadavky plynoucími z článku 43 Studijního a zkušebního řádu VUT v Brně.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO