Energeticky úsporný dům lékařů a sester v Kroměříži.

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Cílem mé diplomové práce je navrhnout projektovou dokumentaci energeticky úsporného domu pro lékaře a zdravotní sestry, který se nachází v blízkosti nemocnice v Kroměříži. Práce je rozdělena do tří částí. Prví část je zaměřena na architektonické a stavební řešení budovy. Druhá část se zabývá návrhem technického zařízení budovy a jeho dispozičního umístění. Třetí část spočívá v návrhu a srovnání různých zdrojů chladu. Budova je dvoupodlažní s plochou, vegetační střechou a její návrh je ve fázi stavebního povolení. V prvním nadzemním podlaží se nachází bistro, jídelna s přípravou jídla, technické místnosti a 3 apartmány. Ve druhém nadzemním podlaží se nachází 9 bytů a společenská místnost. Uprostřed budovy se nacházejí komunikační prostory se schodištěm, proskleným výtahem a velkým světlíkem, který celý tento prostor prosvětluje. Vytápění je zajištěno plynovým kondenzačním kotlem. Větrání je zajištěno třemi vzduchotechnickými jednotkami. Je navržen hybridní chladicí systém s rekuperací tepla z chladiva. Pro částečnou potřebu elektrické energie je na střeše budovy instalováno 62 fotovoltaických panelů. Třetí část se zabývá návrhem alternativních řešení chlazení budovy. K již navrženému hybridnímu systému jsou navrženy systémy multi split, VRV a sytém vodního chlazení s nástřešním chillerem. Tyto čtyři varianty jsou mezi sebou srovnány a nejvhodnější varianta je následně navržena.
The aim of my thesis is to design the project documentation of an energy-efficient house for doctors and nurses, located near the hospital in Kroměříž. The work is divided into three parts. The first part focuses on the architectural and construction design of the building. The second part deals with the design of the technical equipment of the building and its layout. The third part deals with the design and comparison of different cooling sources. The building is a two-storey building with a flat, vegetated roof and its design is in the building permit stage. On the ground floor there is a bistro, a dining room with food preparation, technical rooms and 3 apartments. On the second floor there are 9 apartments and a lounge. In the middle of the building there is a circulation area with a staircase, a glass elevator and a large skylight that illuminates the whole area. Heating is provided by a gas condensing boiler. Ventilation is provided by three air handling units. A hybrid cooling system with heat recuperation from the refrigerant is designed. For partial electricity demand, 62 photovoltaic panels are installed on the roof of the building. The third part deals with the design of alternative cooling solutions for the building. Multi split, VRV and water cooling system with roof top chiller are proposed in addition to the already designed hybrid system. These four alternatives are compared with each other and the most suitable option is then designed.
Description
Citation
DVOŘÁK, P. Energeticky úsporný dům lékařů a sester v Kroměříži. [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
bez specializace
Comittee
doc. Ing. Miloš Kalousek, Ph.D. - předseda, doc. Ing. Petr Horák, Ph.D. - místopředseda, Ing. Olga Šmídová - tajemník, Andrea Toboláková - tajemník, Ing. Jakub Vrána, Ph.D. - člen, Ing. Jana Gottvaldová, Ph.D. - člen, Ing. Marcela Počinková, Ph.D. - člen, Ing. Jan Weyr - člen, Ing. Jiří Cihlář - člen,
Date of acceptance
2022-02-02
Defence
Otázky oponenta: 1. Uvedené posouzení letní tepelné stability máte provedeno pro referenční místnosti, které jsou obě chlazené. Vyberte z navrženého objektu referenční místnost, která není klimatizována a výběr zdůvodněte (samotné posouzení není potřeba). 2. V části optimalizace navrhujete 3 varianty chladících systémů. Všechny fungují na principu strojního chlazení. Rozdíly při porovnání variant jsou ve vašem srovnání u nejdůležitější položky, ceny za provoz, ovlivněny pouze účinnostmi použitých výrobků. Tato metoda popisuje při návrhu systému od různých výrobců úspěch výrobce s dosažením technické úrovně zpracování strojního chlazení, ale ne výhody koncepce jako takové. Uveďte objektivní výhody a nevýhody z pohledu koncepce navržených variant a možnosti úspor při jejich návrhu. 3. Ovlivní nějak zásadně návrh skutečnost, že u chladivových systému část chladícího výkonu maříme na odvlhčení vzduchu? Jakých hodnot (procentuálně) může tato srážka z výkonu v letních dnech nabývat? Máme možnost tento efekt u chladivových systémů nějak minimalizovat? Umožní nám to systém MaR u reálně dodávaných výrobků? 4. Na straně 37 píšete, že navrhujete nástěnné fancoily s důvodu "neposkytování vnitřních jednotek o nižším výkonu výrobcem". Jednotky typu fancoil jsme schopni poměrně dobře výkonově regulovat na několika úrovních. Uveďte, jak lze systém regulovat z pozice zdroj/rozvod/vnitřní jednotka a regulaci popište. Otázky komise: 1. Požárně nebezpečný prostor - ukončení v rohu, požárně dělící stěna. Požární odolnost nosného systému. 2. Rozmístění fotovoltaiky na střeše - orientace panelů, stínění stavební konstrukcí. Účinnost fotovoltaických panelů je 19,09 %? 3. Jak funguje zařízení pro získávání odpadního tepla pro ohřev TV (schéma)? Na jaké parametry zařízení ohřeje teplou vodu? 4. Nízkoenergetický objekt - rozdíly mezi pasivním domem a nízkoenergetickým domem. Hodnota na vytápění Vám vyšla vysoká - proč? Čím je to způsobeno? Jakým způsobem jsou větrány zóny? Proč jsou rozdílné hodnoty n50 pro jednotlivé zóny? 5. K čemu slouží uzávěry ve výkrese č. D.1.4.4 pře expanzní nádobou a k čemu je obtok u cirkulace TV? Student velmi dobře reagoval na připomínky oponenta i členů komise a snažil se zdůvodnit navržená a použitá řešení.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO