Penzion

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Tématem diplomové práce je novostavba penzionu s restauračním zařízením. Novostavba se nachází v obci Opatov. Objekt má tři nadzemní podlaží a jedno podzemní. Podsklepení je pouze částečné. Budova se nachází na okraji obce v mírně svažitém terénu. Objekt je obdélníkového tvaru. První nadzemní podlaží je oproti druhému a třetímu širší. První patro tvoří terasu pro druhé patro. Podzemní podlaží se slouží jako technické zázemí objektu se sklady. V prvním nadzemním podlaží pak restaurace s kuchyní, zázemí pro zaměstnance, recepce s kanceláří a další skladové prostory penzionu. Druhé a třetí nadzemní podlaží je tvořeno ubytovacími jednotkami. Ubytovací kapacita penzionu je 42 lůžek a kapacita restaurace je 64 hostů. První nadzemní podlaží je větráno VZT jednotkou umístěnou v suterénu. Prostory druhého a třetího podlaží jsou větrány lokálními větracími jednotkami s rekuperací a chlazením. Objekt je zastřešen sedlovou střechou s krytinou z plechové drážkové krytiny. Nosná konstrukce střechy jsou dřevěné vazníky. Terasa je tvořena plochou střechou s betonovou dlažbou. Obvodové zdivo suterénu je tvořeno ze ztraceného bednění vylitého betonem a zateplením z polystyrenu XPS. Obvodové zdivo nadzemní části je z cihelných bloků Porotherm se zateplením sendvičem šedého EPS a minerální vaty. Vnitřní nosné i nenosné zdivo je z cihelných bloků Porotherm, Heluz. Vodorovné nosné konstrukce jsou železobetonové monolitické desky. Součástí práce jsou veškerá nutná posouzení z hlediska stavební fyziky a řešení projektu z hlediska požární bezpečnosti.
The subject of diploma thesis is a new-build of boarding house with restaurant. The building is situated in village Opatov. The building has three floors and another one underground. The underground floor is just under the part of the building. The building is situated on the edge of village Opatov and the terrain around is slightly steep. The object has shape of rectangle. The first floor is slightly wider than second and third floor. On the wider part of first floor is situated terrace for second floor. In the underground floor serves as technical background and storage facility. On the first floor is situated restaurant with kitchen, facilities for staff, reception with office and some other storage facilities. The second and third floor are used for lodging of guests. The capacity of pension is 42 beds and in restaurant about 64 quests. The ventilation of first floor is secured by air-handling system situated in underground floor. The second and third floor are ventilated by local air-handling systems with recuperation air conditioning. The roof of the object is saddle roof with sheet covering. The supporting construction of the main roof are truss girders. The terrace is built like flat roof with concrete pavage, the circumferential walls in the underground are made from concrete with insulation of XPS and in the upper floor are made from brick blocks with insulation from EPS with mineral wool. Interior walls are made also from brick blocks. The horizontal constructions are made as reinforced concrete ceiling slabs. Part of project documentation are assessment in terms of building physics and fire safety solution of building.
Description
Citation
MAKOVSKÝ, M. Penzion [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
bez specializace
Comittee
doc. Ing. Libor Matějka, CSc., Ph.D., MBA - předseda, Ing. Tomáš Petříček, Ph.D. - místopředseda, Ing. Jindřich Galata - tajemník, Ing. Daniel Skřek - tajemník, Ing. arch. Ivana Košíčková, Ph.D. - člen, Ing. Romana Benešová - člen, Ing. František Vlach, Ph.D. - člen, Ing. Milan Pilgr, Ph.D. - člen, Ing. Boris Biely - člen, Ing. Bohuslav Brukner - člen,
Date of acceptance
2022-02-01
Defence
Student představil svou diplomovou práci pomocí powerpointové prezentace. Představil umístění a situaci místa stavby, dispoziční řešení objektu, konstrukční řešení a materiálové řešení a vizualizaci objektu. Dále student odpovídal na dotazy zkušební komise a otázky oponenta: - Vysvětlete, jak je konstrukčně řešeno schodiště a výtahová šachta z hlediska splnění akustických požadavků. - Popište konstrukci napojení podkladního betonu nepodsklepené části na konstrukci podsklepené části a uveďte důvody pro volbu tohoto konstrukčního řešení. - Základové konstrukce tvoří základové pásy z prostého a základové pásy z vyztuženého betonu. Vysvětlete důvody tohoto řešení. - Popište zvolené konstrukční řešení zastřešení příhradovými dřevěnými vazníky a uveďte, jak je zajištěna prostorová tuhost této střešní konstrukce. V rámci dotazů nad výkresy byly položeny tyto dotazy: - příčné ztužidlo v rovině krovu, podélné ztužidlo po celé délce budovy? - využitelnost prostorů a ekonomická bilance - použití základových konstrukcí, beton, železobeton, vliv hloubky základu na přenášení svislého zatížení - aplikace difuzní folie ve střešní konstrukci, DHV - přizdívka v suterénu a aplikace tlakového spoje proti podzemní vodě - druh konstrukční části, chráněná úniková cesta, počet evakuovaných osob, vedení únikové cesty - předsíň u WC a sklad kol, využití Student se snažil vcelku velmi dobře reagovat na připomínky oponenta a zdůvodňovat svoje navrhovaná řešení, rovněž na většinu otázek členů komise k předložené práci reagoval velmi dobře.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO