Diagnostika dálničního mostu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Práce se zabývá prohlídkou a diagnostikou dvojice dálničních mostů D2-058..1 a D2-058..2, jedná se o díla na hranici se Slovenskou republikou, postavená v roce 1980. Práce se zaměřuje na spodní stavbu této dlouhé estakády, výrazně poškozenou zatékající vodou. Teoretická část se věnuje mostním prohlídkám, diagnostickému průzkumu a teorii ultrazvukové metody, ta je použita v praktické části při diagnostice rozsahu poškození. Dále jsou ověřeny materiálové charakteristiky a zhodnocen celkový stav spodní stavby.
This thesis deals with the inspection and construction-technical survey of the highway bridges D2-058..1 and D2-058..2. These structures ale located on the border with the Slovak Republic and were built in 1980. The thesis is focused on the substructure of this long overpass, because of its major failures caused by leaking water. Theoretical part contains information about construction-technical surveys of the bridges, bridges inspections and theory of ultrasound methods. That method has been used in the practical part for identification of the damage extent. Also, material property have been verified and overall condition of the substructure has been evaluated.
Description
Citation
KŘEPELKA, J. Diagnostika dálničního mostu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
bez specializace
Comittee
doc. Ing. Petr Cikrle, Ph.D. - předseda, doc. Ing. Tomáš Vymazal, Ph.D. - místopředseda, Ing. Ing. Kristýna Hrabová - tajemník, doc. Ing. Barbara Kucharczyková, Ph.D. - člen, doc. Ing. Ondřej Anton, Ph.D. - člen, Ing. Věra Heřmánková, Ph.D. - člen, Ing. Igor Suza - člen,
Date of acceptance
2022-01-31
Defence
Během své prezentace s názvem "Diagnostika dálničního mostu" student pohovořil o prohlídce mostu, poté následoval popis nalezených vad a poruch. Následoval popis diagnostického průzkumu- popis ultrazvukového měření, srovnání poškození sloupů. Poté student pokračoval laboratorním měřením a jejich výsledky. Dále byly položeny otázky oponenta Ing. Igora Suzy: 1) Na straně 22 správně píšete o vizuální prohlídce, že se jedná se o nejjednodušší, ovšem zcela zásadní metodu. Pouhý pohled na konstrukci, nebo hmatový vjem z poruchy či materiálu vynahradí zkušenému diagnostikovi drahý přístroj. Jakou vzdálenost mezi diagnostikem a zkoumaným prvkem konstrukce považujete za optimální a jakou za ještě přijatelnou? Jak řešit nedostupná místa? Jak to řeší hlavní prohlídky mostů (HPM), mimořádné prohlídky mostů (MPM)? , o kterých píšete v úvodu? 2) Na straně 25 píšete o odtrhové zkoušce (pevnost v tahu povrchových vrstev) a o provádění této zkoušky. Doplňte prosím přípravu podkladu před zkouškou. 3) Na straně 109 uvádíte, že pro pevnost sloupů byla stanovena výsledná charakteristická pevnost v tlaku na 33,0 MPa, a u sanační hmoty 37,7 MPa. A přesto, především ve spoji mezi těmito materiály, došlo k významným poruchám. Ukažte na některé možné příčiny těchto poruch. Student na otázky oponenta odpověděl. Následovaly dotazy členů komise: doc. Ing. Tomáš Vymazal, Ph.D. Ve své práci uvádíte pojem sanační hmota z velmi jemného materiálu - co to je? Rozdíl mezi hrubým a jemným kamenivem? doc. Ing. Barbara Kucharczyková, Ph.D. Podle čeho jste volil průměr vývrtu do konstrukce? Student na otázky komise pohotově odpověděl.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO