Výroba jezdce

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Jezdec je součástí aretačního mechanismu vyvinutého firmou TOKOZ a.s. Jedná se o součást komplikovaného tvaru a malých rozměrů z materiálu DC04 (ekvivalent 11 305.21). Jako nejvhodnější pro výrobu součásti byla vybrána technologie stříhání a ohýbání plechu v postupovém nástroji. Byl proveden návrh nástřihového plánu o jedenácti krocích a s ohledem na výsledky výpočtů předběžně zvoleny lisy LEXN 100 a Kaiser KSTU 1600. Následně byl navržen postupový jednořadý nástroj. Na základě těchto návrhů bylo provedeno i několik variant kalkulace ceny výrobku dle zvyklostí firmy TOKOZ. Podle výsledků kalkulace byl jako nejvhodnější zvolen lis Kaiser KSTU 1600.
Slider is a part of turn restrictor mechanism designed by company TOKOZ a.s. It is a part with complicated form and small dimensions from material DC04 (equivalent according to Czech standard ČSN 11 305.21). As the most suitable option for part manufacturing was chosen cutting and bending in progressive die. A design of forming layout with 11 stations was made and considering the outcomes of related calculations preliminarily selected presses LEXN 100 and Kaiser KSTU 1600. Subsequently was designed one row progressive die. Based on this designs were made few variants of part price calculations according to TOKOZ company customs. According to price calculation outcomes was as the most suitable selected press Kaiser KSTU 1600.
Description
Citation
CHLÁDEK, M. Výroba jezdce [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojírenská technologie
Comittee
prof. Ing. Radko Samek, CSc. (předseda) prof. Ing. Milan Forejt, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Zdeněk Lidmila, CSc. (člen) Ing. Jiří Tomášek, CSc. (člen) Ing. Jan Leimberger, CSc. (člen) prof. Ing. Stanislav Věchet, CSc. (člen)
Date of acceptance
2013-06-17
Defence
Diplomant seznámil komisi s výsledky diplomové práce. Diplomant odpověděl na otázky oponenta. Otázky komise týkající se DP: 1. Jaký je podavač u zvoleného typu lisu? 2. Kolik je použito hledáčků v nástroji? 3. Je v nástroji načínací doraz? 4. Proč je karbonitridace výhodnější než cementace? 5. Co jste počítal při vlastním řešení práce? 6. Jak jste stanovil kritickou délku střižníku? 7. Jaká je poloha těžiště? 8. Použil jste všechny uvedené literární prameny?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO