Interakce mezi mikroplasty a těžkými kovy ve vodním prostředí

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá adsorpcí iontů těžkých kovů na mikroplast. Konkrétně se jedná o olovo, chrom, zinek, měď, rtuť a jako zástupce plastu byl zvolen polyehylenthereftalát. Pro analýzu byla využita metoda atomové absorpční spektrometrie (F-AAS, AMA) a FTIR a metodou ATR. Cílem této práce bylo provést vybrané adsorpční experimenty, stanovit časovou závislost na adsorpci a maximální adsorbované množství. Následně byl pro každý prvek stanoven nejvhodnější kinetický a izotermní model a vypočteny charakteristické parametry.
This diploma thesis deals with the adsorption of heavy metal ions on the microplastic. Specifically, lead, chromium, zinc, copper, mercury and polyethylene terephthalate was chosen as the plastic representative. Atomic absorption spectrometry (F-AAS, AMA) and FTIR with method ATR were used for the analysis. The aim of this work was to perform selected adsorption experiments, to determine the adsorption kinetics and the maximum amount adsorbed. Subsequently, the most suitable kinetic and isothermal model was determined for each element and the characteristic parameters were calculated.
Description
Citation
OTTOVÁ, M. Interakce mezi mikroplasty a těžkými kovy ve vodním prostředí [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Chemie a technologie ochrany životního prostředí
Comittee
prof. Ing. Jiří Kučerík, Ph.D. (předseda) doc. MVDr. Helena Zlámalová Gargošová, Ph.D. (místopředseda) doc. Mgr. Renata Komendová, Ph.D. (člen) doc. Mgr. Michaela Vašinová Galiová, Ph.D. (člen) Ing. Václav Mergl, CSc. (člen)
Date of acceptance
2022-05-23
Defence
Studentka představila v prezentaci významné výsledky své práce. Poté přečetla svůj posudek vedoucí práce a také oponent. Studentka reagovala na připomínky a otázky oponenta. K diskuzi se připojili i ostatní členové. Na všechny otázky byla studentka schopná odpovědět. Následovala ústní část SZZ. Otázky z diskuze: doc. Komendová - Proč byly zvoleny dané koncentrace těžkých kovů? prof. Kučerík - Poč jste použila linearizovanou formu závislostí? Odhadla jste fyzikální adsorpci. Co si pod tím pojmem představujete? Myslíte si, že je to nahodilá záležitost? Co je možné si představit pod pojmem z vaší práce "příznivý proces v přírodě"?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO