• čeština
    • English
    • русский
    • Deutsch
    • français
    • polski
    • українська
  • English 
    • čeština
    • English
    • русский
    • Deutsch
    • français
    • polski
    • українська
  • Login
View Item 
  •   Repository Home
  • Závěrečné práce
  • diplomové práce
  • Fakulta chemická
  • 2022
  • View Item
  •   Repository Home
  • Závěrečné práce
  • diplomové práce
  • Fakulta chemická
  • 2022
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Využití stresových faktorů k produkci lipidických látek kvasinkami rodu Metschnikowia

Use of stress factors for the production of lipid substances by yeasts of the genus Metschnikowia

Thumbnail
View/Open
review_139092.html (11.61Kb)
final-thesis.pdf (2.200Mb)
Author
Tručková, Marie
Advisor
Němcová, Andrea
Referee
Márová, Ivana
Grade
A
Altmetrics
Metadata
Show full item record
Abstract
stresových faktorů v kultivačním procesu, jako je osmotický stres, oxidační stres, dehydratace, doba kultivace, pH či teplota, na kvasinky rodu Metschnikowia. Praktická část se fokusuje na stres osmotický a oxidační, přičemž oxidační stres byl proveden za dvou odlišných podmínek (odlišná doba kultivace a teplota). Produkční vlastnosti kvasinek byly monitorovány zejména plynovou chromatografií a okrajově také průtokovou cytometrií. Analýza byla provedena pro kmeny Metschnikowia pulcherrima, Metschnikowia andauensis, Metschnikowia chrysoperlae, Metschnikowia sinensis, Metschnikowia zizyphicola a Metschnikowia shanxiensis. Výsledky prokázaly, že jak oxidační stres, tak osmotický stres vyvolává lepší produkci lipidických látek. Množství lipidů a zejména složení mastných kyselin se také měnilo v závislosti na studovaných kmenech a použitých kultivačních podmínkách. V práci byla dále prokázána produkce nenasycených mastných kyselin. Nejvhodnějším prostředím pro produkci lipidů a nenasycených mastných kyselin se zde ukazuje být solné prostředí. Je možné s přehledem říci, že kvasinky rodu Metschnikowia jsou vysoce adaptabilními kvasinkami. Tato vlastnost z nich činí potenciálně slibné biotechnologické producenty.
 
This Master´s thesis consists of two parts. The theoretical part is focused on the influence of various stress factors in the cultivation process, such as osmotic stress, oxidative stress, dehydration, cultivation time, pH or temperature on yeasts of the Metschnikowia genus. The practical part deals with osmotic and oxidative stress. Oxidative stress was performed under two different conditions (various cultivation time and temperature). The properties of yeast production were monitored mainly by gas chromatography and marginally also by flow cytometry. The analysis was performed for Metschnikowia pulcherrima, Metschnikowia andauensis, Metschnikowia chrysoperlae, Metschnikowia sinensis, Metschnikowia zizyphicola and Metschnikowia shanxiensis strains. The results showed that both oxidative stress and osmotic stress induce better lipids production. The amount of lipids, especially the fatty acid composition, also varied depending on the strains studied and the culture conditions used. The production of unsaturated fatty acids was further demonstrated in this work. The most suitable medium for the production of lipids and unsaturated fatty acids was the salt medium. It is clear that yeasts of the genus Metschnikowia are highly adaptable yeasts. Therefore, they might be potentially auspicious biotechnology producers.
 
Keywords
Metschnikowia, kvasinky, osmotický stres, oxidační stres, chlorid sodný, peroxid vodíku, lipidy, mastné kyseliny, Metschnikowia, yeast, osmotic stress, oxidative stress, sodium chloride, hydrogen peroxide, lipids, fatty acids
Language
čeština (Czech)
Study brunch
Chemie pro medicínské aplikace
Composition of Committee
prof. Ing. Miloslav Pekař, CSc. (předseda) prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Petr Dzik, Ph.D. (člen) doc. PharmDr. Ing. Radka Opatřilová, Ph.D. (člen) doc. Mgr. Martin Vala, Ph.D. (člen)
Date of defence
2022-05-23
Process of defence
Obhajoba proběhla podle následujícího schématu: prezentace studentky-vyjádření vedoucí/ho-oponentský posudek-reakce na posudek-diskuse s komisí. Studentka přednesla výborný výtah výsledků své diplomové práce, řádně zodpověděla všechny dotazy oponentské i členů komise, pohotově reagovala na připomínky. V diskusi tak studentka prokázala výbornou schopnost orientace v teoretických i praktických základech problematiky diplomové práce. Komise zhodnotila její diplomovou práci celkově jako výbornou. Vala: Byly kvasinky opravdu stresované? Jak se projeví stres v porovnání s nestresovanou kontrolou? Márová: Propidium jodid barví živé nebo mrtvé buňky? Opatřilová : Byl peroxid nejak konzervovaný? Máte představu o jeho stabilitě? Jakými metodami byly rozlišeny mastné kyseliny?
Result of the defence
práce byla úspěšně obhájena
Persistent identifier
http://hdl.handle.net/11012/204330
Source
TRUČKOVÁ, M. Využití stresových faktorů k produkci lipidických látek kvasinkami rodu Metschnikowia [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2022.
Collections
  • 2022 [125]
Citace PRO

Portal of libraries | Central library on Facebook
DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback | Theme by @mire NV
 

 

Browse

All of repositoryCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

LoginRegister

Statistics

View Usage Statistics

Portal of libraries | Central library on Facebook
DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback | Theme by @mire NV