Využití metody QuEChERS pro analýzu fluorochinolonových antibiotik v půdě

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Náplní této diplomové práce je aplikace hojně využívaného extrakčního postupu QuEChERS na půdu, či na další matrice, jako je podestýlka nebo hnůj, obsahující fluorochinolonová antibiotika. V teoretické části práce jsou kapitoly věnované obecně léčivům, dále pak antibiotikům a antibiotické rezistenci. Fluorochinolony jsou popsány detailněji z hlediska jejich vlastností, výskytu a chování v životním prostředí. Poslední kapitola je zaměřena na analytické metody. V experimentální části práce je na základě dostupných publikací vyzkoušen a vybrán nejvhodnější extrakční postup pro půdní matrici, který je pak dále optimalizován. Optimalizovaný postup je aplikován na reálné vzorky půdy a drůbeží podestýlky za účelem stanovení obsahu ciprofloxacinu a enrofloxacinu. Extrakční postup je také vyzkoušen na dalších antibiotikách z řady fluorochinolonů (norfloxacinu, ofloxacinu, pefloxacinu, moxifloxacinu) v půdě. Všechny vzorky byly analyzovány pomocí LC-MS.
The content of this master's thesis is an application of frequently used extraction method QuEChERS on soil or other samples like litter or manure containing fluoroquinolone antibiotics. In the theoretical part of this thesis are chapters describing drugs, antibiotics and antibiotic resistance. Fluoroquinolones are described in more details with their properties, appearance and behaviour in the environment. The last chapter is focused on analytical methods. In the experimental part of this thesis is chosen in accordance with available publications the most suitable extraction method. This method is tested and optimized on soil samples. The optimized method is applied on the real soil and poultry litter samples to determine the amount of ciprofloxacine and enrofloxacine. This extraction method is used on other fluoroquinolone antibiotics (norfloxacine, ofloxacine, pefloxacine, moxifloxacine) in soil. All of the samples were analyzed by LC-MS.
Description
Citation
BRABCOVÁ, K. Využití metody QuEChERS pro analýzu fluorochinolonových antibiotik v půdě [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Chemie a technologie ochrany životního prostředí
Comittee
prof. Ing. Jiří Kučerík, Ph.D. (předseda) doc. MVDr. Helena Zlámalová Gargošová, Ph.D. (místopředseda) doc. Mgr. Renata Komendová, Ph.D. (člen) doc. Mgr. Michaela Vašinová Galiová, Ph.D. (člen) Ing. Václav Mergl, CSc. (člen)
Date of acceptance
2022-05-23
Defence
Studentka zkušební komisi představila podstatné výsledky své diplomové práce. Následovalo čtení posudků a studentka odpověděla na otázky oponentky. Dále se do diskuze zapojili další členové komise. Studentka odpověděla na všechny položené dotazy. Otázky z diskuze: doc. Komendová - Proč se ke vzorku půdy přidává EDTA? Jak byl homogenizován vzorek podestýlky? Ing. Mergl - Kde dále v životním prostředí se mohou vyskytovat rezidua léčiv a jaký je jejich osud v ŽP? doc. Vašinová Galiová - Jak byly provedeny odběry vzorku půdy? Čím si vysvětlujete velké směrodatné odchylky některých stanovení? pro. Kučerík - Jak by bylo možné vylepšit homogenizaci vzorku? Co je poločas rozpadu?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO