Vliv složení polymerní směsi na vlastnosti polysacharidových vlákenných biomateriálů
Influence of the polymer mixture composition on the properties of polysaccharide fibrous biomaterials
Author
Advisor
Vojtová, LucyReferee
Pavliňáková, VeronikaGrade
DAltmetrics
Metadata
Show full item recordAbstract
Navrhovaná diplomová práca sa zaoberá prípravou a hodnotením vlastností vlákien na báze polysacharidu Gum Karaya a jeho zmesí s poly(vinylalkoholom), poly(vinylpyrolidínom) a poly(etylénoxidom). Diplomová práca je rozdelená na teoretickú, experimentálnu a diskusnú časť. V teoretickej časti je opísaná príprava a charakterizácia vlákien rôznej veľkosti. Experimenty zahŕňajú prípravu vlákien metódou elektrospinningu. Získané vlákna boli analyzované pomocou Fourierovej transformovanej infračervenej (FT-IR) spektroskopie, rastrovacej elektrónovej mikroskopie (SEM), dynamickej mechanickej analýzy (DMA) a gravimetrickej metódy na vyhodnotenie pomeru napúčania vlákien. Elektro-zvláknené vlákna získané z vodného roztoku organických kyselín sa osvedčili ako vhodný materiál s dostatočne dobrým priemerom vlákien a pevnosťou v ťahu. Proposed diploma thesis deals with the preparation and evaluation of the properties of the fibers based on the polysaccharide Gum Karaya and its mixtures with poly(vinyl alcohol), poly(vinyl pyrrolidine) and poly(ethylene oxide). The diploma thesis is divided to the theoretical, experimental and discussion part. The theoretical describes the preparation and characterization of different sized fibers. The experimental involves the preparation of fibers by electrospinning method. Obtained fibers were analysed by means of the Fourier transformed infra-red (FT-IR) spectroscopy, scanning electron microscopy (SEM), dynamic mechanical analysis (DMA) and gravimetrical method to evaluate the fiber swelling ratio. Electrospun fibers obtained from aqueous solution of organic acids have confirmed to be a suitable material with the sufficiently good fiber diameter and tensile strength.
Keywords
Nanovlákna, Gum Karaya, polyvinylalkohol, polyvinypyrolidón, polyetylénoxid, elektrostatické zvlákňovanie, pomer napúčania., Nanofibers, Gum Karaya, poly(vinyl alcohol), poly(vinyl pyrrolidone), poly(ethylene oxide), electrospinning, swelling ratio.Language
angličtina (English)Study brunch
Chemie, technologie a vlastnosti materiálůComposition of Committee
prof. RNDr. Josef Jančář, CSc. (předseda) prof. Ing. Jaromír Havlica, DrSc. (člen) prof. Ing. Ladislav Omelka, DrSc. (člen) prof. Ing. Petr Ptáček, Ph.D. (člen) doc. Ing. František Šoukal, Ph.D. (člen) doc. Ing. Lucy Vojtová, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Pác (člen)Date of defence
2019-05-27Process of defence
1.Diplomantka ve svém vystoupení představila členům komise motivaci cíle a výsledky své diplomové práce. Prezentace byla srozumitelná a přehledná. Výsledky byly prezentovány v dobré struktuře s jasnými závěry.2. Byly přečteny posudky na diplomovou práci.3. Studentka akceptovala všechny připomínky oponentky a na otázky odpověděla správně.4. Diskuse: Členové komise vznesli několik přípomínek a otázek k práci. Studentka přiměřeně reagovala na připomínky a v rozpravě prokázala dostatečnou znalost řešené problematiky.Result of the defence
práce byla úspěšně obhájenaPersistent identifier
http://hdl.handle.net/11012/204445Source
KAVČIAKOVÁ, Z. Vliv složení polymerní směsi na vlastnosti polysacharidových vlákenných biomateriálů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2019.Collections
- 2019 [125]