Železná ruka v sametové rukavici

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury
Abstract
Anotácia Čo je to väzenie? Aký je jeho význam či úloha? Čo väzenie znamená v kontexte architektúry? Ako sa väzenia vyvíjali a ako tieto zmeny súviseli s vývojom spoločnosti? A mali by väzenia vôbec existovať ? Väzenie je veľmi kontroverzná téma, no napriek tomu sa dotýka životov mnohých ľudí. Bývalý trestanci čelia odsudzovaniu a sociálnym bariéram a často dochádza k recidíve, čomu by sme sa mali snažiť zabrániť. Práca rozoberá vzťah architektúry k náprave a reintegrácií odsúdených. Architektúra väzenia by mala reagovať na tendencie, ktoré sa ukázali ako účinné, nasledovať ich a spolu s nimi tvoriť čo najefektívnejšie nápravné zariadenie. Je vidieť, že kurz, ktorým sa navrhovanie väzníc uberá, smeruje k otvorenejším, menším a prívetivéjším priestorom. Nápravné programy v otvorených väzeniach pracujú s odsúdenými na báze kontaktu s vonkajším svetom, reintegráciou, pomocou pracovných, rekvalifikačných a vzdelávacích programov, kde má architektúra závažný vplyv, pretože maximalizuje šancu odsúdených na nápravu a odtláča sa do ich života. Počas práce na tomto projekte vznikol návrh otvoreného väzenia v Olomouci, ktorý dbá na etapy nápravy odsúdených a zrkadlí rutiny každodenného života na slobode. Pomocou pohybu rozbíja monotónnosť opakujúcich sa dní väzňov.
Annotation What is a prison? What is its meaning or role? What does prison mean in the context of architecture? How did prisons develop and how did these changes relate to the development of society? And should prisons not exist at all? Prison is a very controversial topic, but it still affects the lives of many people. Former convicts face prejudice and social barriers and often relapse, which we should try to prevent. The work discusses the relationship of architecture to the correction and reintegration of convicts. The architecture of the prison should respond to the tendencies that have proved effective, follow them and together with them form the most effective correctional facility. It can be seen that the course of prison designing is moving towards a more open, smaller and more friendly space. Correctional programs in open prisons work with convicts on the basis of contact with the outside world, reintegration, through work, retraining and educational programs, where architecture has a significant impact, as it maximizes the chances of convicts to be rehabilitated and is inscribed into their lives. During the work on this project, a proposal for an open prison in Olomouc was created, which considers the stages of the correction of convicts and reflects the routine of everyday life outside prison. It uses movement to break the monotony of prisoners' recurring days.
Description
Citation
BRIESTENSKÁ, M. Železná ruka v sametové rukavici [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. .
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
bez specializace
Comittee
MgA. Ing. arch. Lukáš Blažek (předseda) Ing. arch. Václav Kocián (člen) Ing. arch. Pavel Martinka (člen) Mgr. Ing. arch. Jan Pospíšil (člen) Ing. Zdeněk Vejpustek, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
Defence
Studentka představila svou práci a způsob řešení a jeho základní teze. V další části reagovala na otázky oponenta. Diskuse: Ing. arch. Blažek – vysvětlení skladby odsouzených, otázky bezpečnost při aktivitách vězňů Ing. arch. Pospíšil – dotaz na konstrukční systém Ing. arch. Kocián – dimenzování společných prostor i jednotlivých obytných buněk Ing. arch. Martinka – typologie pokojů a provoz s ohledem na „odměňování“ vězňů a převýchovu vězňů Ing. Vejpustek – důraz na volbu lokality s ohledem na pracovní možnosti
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO