Dvacet-dvacet-osm

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury
Abstract
Program Evropské Unie Evropské hlavní město kultury (EHMK), krom možnosti hostovat celoročního kulturní festival nabízí proměnu města. Rozsah a formát akce jsou jedinečnou příležitostí akcelerovat rozvoj a artikulovat zásadní nedostatky daného prostředí. Statutární město Brno se o tento titul uchází k roku 2028 a v první polovině roku 2022 je na začátku svých příprav přihlášky prvního kola. Pro město je kandidatura příležitostí k propojení diversifikovaných subjektů a uvědomění si hodnot svého dědictví založené na multietnicitě a specifické historii. Respektive v rámci kandidatury se Brno může sociálně, ekonomicky, urbánně a udržitelně inovovat. Práce se zabývá inovačním potenciálem města Brna založeném na udržitelném přístupu k jeho dědictví inspirované šesti případy zahraničních měst, která kandidovala na EHMK: Štýrský Hradec, Janov, Ostrava, Vratislav, Pafos a Trenčín. Jednotlivé zvolené příklady reprezentují odlišné přístupy ke kandidatuře, čímž odráží diversifikované procesy a výsledky. Přestože mnohým z nich se díky EHMK podařila proměna identity, oslovit komplikovanou historii, či se zapsat na mapu Evropy, nejsou hodnoceny jen skrze utopistickou perspektivu, ale spíše reflexí pozitivních a negativních změn, které kandidatura na EHMK vyvolala. Inspirace zahraničními příklady se propisuje v poslední kapitole do strategického diagramatického návrhu urbanistického řešení možného budoucího udržitelného rozvoje města Brna skrze kandidaturu na EHMK vycházející z potenciálu místního dědictví. Na závěr však nutno podotknout, že EHMK je pro město Brno jedinečnou příležitostí k získání pozitivních akceleračních efektů, stejně rychle se však z něj může stát úskalí rozvoje doprovázené destrukčními vedlejšími efekty.
Programme by the European Union, the European Capital of Culture (ECOC), is an occasion to host a year-round cultural festival and a possibility to transform the city. The scope and format of the event are a unique opportunity to accelerate development and articulate the fundamental shortcomings of the environment. Brno has applied for this title for 2028. The first half of 2022 is at the beginning of its preparations for the first round. The candidacy is an opportunity for the city to network with diversified stakeholders and realize the values of local heritage based on multiethnic and specific history. Brno can innovate itself socially, economically, urban and sustainably within the candidacy, The thesis deals with the innovation potential of the city of Brno based on a sustainable approach to its heritage, inspired by six cases of cities that applied for the ECOC: Štýrský Hradec, Genoa, Ostrava, Vratislav, Paphos and Trenčín. The individual selected examples represent different approaches to candidacy, thus reflecting diversified processes and results. Although many of them have succeeded in transforming their identity, addressing complicated history or signing up on the map of Europe thanks to the ECOC, they are evaluated not only through a utopian perspective but rather as a reflection of the positive and negative changes caused by the ECOC candidacy. Inspiration from examples from abroad is prescribed in the strategic diagrammatic design of the urban solution of possible future sustainable development of the city of Brno through the candidacy for the ECOC based on the heritage-led approach in the last chapter. In conclusion, however, it should be noted that the ECOC is a unique opportunity for the city of Brno to obtain positive acceleration effects. However, it can quickly become a development pitfall accompanied by destructive side effects.
Description
Citation
HODULÍKOVÁ, D. Dvacet-dvacet-osm [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. .
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
bez specializace
Comittee
Ing. arch. Miron Mutyaba (předseda) Ing.arch. MArch Jan Kristek, Ph.D. (člen) Mgr. David Bárta (člen) Ing. arch. Vítězslav Nový (člen) Ing. Lucie Žižková (člen)
Date of acceptance
Defence
Práce řeší teoretické téma, jedná se o práci zaměřenou na strategii, zabývá se inovací urbánní a společenskou a s nimi provázanými ekonomickými podmínkami, zabývá se způsoby akcelerace inovace. Takovou akceleraci mohou představovat megaevents, které mají současně dopad na město a mohou přispět k jeho inovaci a rozvoji (infrastruktura), ale současně mohou mít dopady negativní (festivalizace, disneyfikace). Město Brno kandiduje na Evropské hlavní město kultury 2028 (EHMK). Může tím získat obdobně jako předešlá EHMK např. investice do infrastruktury (Janov). Provedeno celkové srovnání s jinými předešlými EHMK – Graz, Janov, kandidatura Ostravy (nebyla úspěšná), zmíněny přínosy i pro „neúspěšné kandidáty“, příležitosti pro Brno. Je třeba budovat dlouhodobé strategie, postavené na různých druzích kulturního dědictví, nastíněna možnost klasifikace různého kulturního dědictví. EHMK má dopad i na širší okolí města a jeho kulturní dědictví. Studentka zodpověděla dotazy oponenta: 1) Prospěšnost EHMK – existuje již 36 let a postupně výrazně narůstá počet kandidátů, postupně vnikají i národní hlavní města kultury, EHMK se zaměřuje na město samotné, ne na turismus, tím má podstatný přínos. 2) Jazyková korektura nebyla provedena pouze z časových důvodů.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO