Jihlavské historické domy

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury
Abstract
Diplomová práce je výstup víceletého průzkumu Jihlavských historických domů v majetku města Jihlava, které spadají do městské památkové rezervace. Práce a průzkumy vznikaly ve spolupráci s městem Jihlava a v rámci projektu TAČR, zabývajícím se problematikou právě těchto domů, které jsou dlouhodobě ve špatném stavu a i přes jejich historickou hodnotu a jedinečnost zůstávají netknuté, plně nevyužité, a mimo povědomí veřejnosti. K podrobnějšímu řešení pro tuto práci byla zvolena lokalita severovýchodní části městského historického centra v návaznosti na předchozí práce, podrobný průzkum této lokality a vize pro potenciální rozvoj oblasti. Vytvořený koncept se snaží reagovat na problematiky v okolí významných a frekventovaných ulic – ulice Benešova a Husova ulice. Zároveň se snaží o celkové oživení a propojení hlavní pěší trasy mezi městským historickým centrem a územím s velkou koncentrací vzdělávacích institucí - škol. Cílem práce je poukázat na možný postup při tvorbě konceptu rozvoje lokality s myšlenkou propojení dílčích částí, u kterých je nutný individuální a citlivý přístup, do plně funkčního celku. Pro revitalizaci této městské oblasti je zahrnut návrh parkovacího domu Tímto návrhem lze vyčistit ulici Husova od automobilů parkujících na chodníku v ulici a vytvořit zde pěší zónu. Významnou trasou v této zóně je i cesta parkem Jana Masaryka, kreý je o proti zrenovovanému parku Gustava Mahlera v podstatně horším stavu. Pro zkvalitnění prostředí je součástí návrhu i parková úprava a nový mobiliář pro park Jana Masaryka. Hlavní a klíčový je ovšem návrh rekonstrukcí historických domů v majetku města Jihlava a to domy Benešova 20 a Benešova 22 jako student point a domy Husova 29 a Husova 31 jako studentské bydlení. V Návaznosti na koncentraci škol jde primárně o návrh vytvořit studentům v Jihlavě příznivé prostředí pro osobní i kariérní rozvoj s možnosti ubytování, práce i míst pro trávení volného času. Všeobecně je tato kategorie ve městech přínosná a Jihlava, jako krajské město má potenciál studentského města.
The diploma thesis is the resul of a multi-year survey of Jihlava's historical houses owned by the city of Jihlava, which belong to the city's monument reserve. The works and surveys were created in cooperation with the city of Jihlava and the TAČR project, which deals with the issue of these houses, which are in bad conditions for a long time and despite their historical value and uniqueness they remain intact fully unused and out of public awareness. The locality of the north-eastern part of the city's historical center was chosen for a more detailed solution for this work, in connection with previous works, a detailed survey of this locality and a vision for the potential development of the area. The created concept tries to respond to the issues around important and busy streets - Benešova Street and Husova Street. At the same time, it seeks to revitalize and connect the main pedestrian route between the city's historic center and the territory with a large concentration of educational institutions - schools. The aim of the work is to point out a possible procedure in creating the concept of local development with the idea of connecting individual parts, which require an individual and sensitive approach, into a fully functional unit. A design for a parking house is included for the revitalization of this urban area. This can be use to clean Husova Street of cars, parked on the sidewalk in the street and create a pedestrian zone. In this zone, there is an important route, the path through Jan Masaryk Park, which is in a much worse condition than the renovated Gustav Mahler Park nearby. To improve the environment, the design also includes landscaping and new idea for Jan Masaryk Park. The main and key concept is the reconstruction of historic houses owned by the city of Jihlava, houses Benešova 20 and Benešova 22 as a student point and the houses Husova 29 and Husova 31 as student housing. The concentration of schools, is primarily an opportunity to create a favorable environment for students in Jihlava, for personal and career development place with the possibility of accommodation, work and places to spend their free time. In general, it is beneficial to have the student category in cities and Jihlava, as a regional city, has the potential of a student city.
Description
Citation
VALOVÁ, V. Jihlavské historické domy [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. .
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura
Comittee
doc. Ing. arch. Lubica Vitková (předseda) Ing. arch. David Prudík (člen) Ing. arch. Pavel Bainar (člen) Ing. arch. Jiří Knesl (člen) Ing. Stanislav Mikeš (člen)
Date of acceptance
Defence
Studentka prezentovala svou diplomovou práci. Následně reagovala na témata a dotazy vzešlé z posudků. Diskuse probíhala na téma zadání diplomové práce a se kterými odborníky byla diplomová práce konzultována. Následující dotazy byly k technologickému řešení a snížení energetické náročnosti řešených objektů, umístění a koncepční řešení parkovacího domu, úpravě dispozičního řešení a formálnímu zpracování. Studentka reagovala na dotazy komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO