Optimalizace SPME při stanovení aromatických látek ve třtinových rumech

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá optimalizací SPME při stanovení aromatických látek ve třtinových rumech. Pro měření byl využit plynový chromatograf s hmotnostním detektorem. Optimalizace byla provedena na různých SPME vláknech. Metoda byla použita pro identifikaci a následnou kvantifikaci aromatických látek ve vybraných vzorcích třtinových rumů zakoupených v obchodní síti.
This master’s thesis deals the optimization of SPME for the determination of aroma compounds in sugar cane rums. The gas chromatograph with mass detector was used for the measurement. The optimization was performed on different type of SPME fibers. This method was used for the identification and the quantification of compounds in selected samples of sugar cane rums purchased from the commercial network.
Description
Citation
SYCHROVÁ, L. Optimalizace SPME při stanovení aromatických látek ve třtinových rumech [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Potravinářská chemie a biotechnologie
Comittee
prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (předseda) prof. Ing. Stanislav Obruča, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Pavel Diviš, Ph.D. (člen) doc. Ing. Eva Vítová, Ph.D. (člen) doc. RNDr. Renata Mikulíková, Ph.D. (člen) doc. Mgr. Václav Brázda, Ph.D. (člen) prof. Ing. Stanislav Kráčmar, DrSc. (člen)
Date of acceptance
2022-05-31
Defence
1. Studentka seznámila členy komise s náplní a cílem diplomové práce. 2. Byly přečteny posudky na diplomovou práci. 3. Studentka akceptovala všechny připomínky oponenta a na všechny otázky odpověděla v plné šíři. Diskuse: prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. Existuje souvislost mezi Vaší prací a experimentální prací v diplomové práci? prof. Ing. Stanislav Obruča, Ph.D. Během experimentální práce jste se zaměřila na ethylestery rumu, ale stanovovali jste také jiné látky, které jsou typické pro rum? doc. Ing. Pavel Diviš, Ph.D. Ve vzorcích rumu jste také měli vzorek z Bulharska, o jaký rum se jednalo? doc. Ing. Eva Vítová, Ph.D. Proč jste se zaměřili zrovna na ethylestery? Zmínila jste, že SPME je vhodné na kontaminující aromatické látky, vysvětlete toto tvrzení. prof. Ing. Stanislav Kráčmar, DrSc. Jak vzniká barikový sud? Studentka odpověděla na všechny doplňující otázky členů komise, které byly v průběhu diskuse k dané problematice vzneseny. V diskusi studentka prokázala výbornou orientaci v dané problematice. Po diskusi následovalo hodnocení závěrečné práce. Diplomantka prokázala nejen výborné odborné znalosti, ale i schopnost samostatné prezentace dosažených výsledků.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO