Odstraňování metabolitů pesticidních látek z podzemní vody při úpravě na vodu pitnou

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
E
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Diplomová práce se zabývá vyhodnocením účinnosti odstraňování metabolitů pesticidů na úpravně vod. V úvodu je vypracována rešerše na problematiku pesticidních látek v surové vodě, jejich odstranění při úpravě na vodu pitnou a základní rozdělení pesticidů. V rámci diplomové práce je uvedeno seznámení s problematikou na konkrétní úpravně vod, technologické změny na úpravně vod, tabulkově graficky a zpracovány naměřené hodnoty metabolitů pesticidů ve zdroji podzemní vody a ve vodě pitné. V závěru diplomové práce jsou rozebrány jednotlivé metabolity pesticidů, posouzena jejich sorpce na granulovaném aktivním uhlí a vyvozeny závěry.
The diploma thesis deals with the evaluation of the efficiency of pesticide metabolite removal at a water treatment plant. In the introduction, a research on the issue of pesticide substances in raw water, their removal during the treatment to drinking water and the basic classification of pesticides is made. The thesis includes an introduction to the issues at a specific water treatment plant, technological changes at the water treatment plant, tabulated and graphically processed measured values of pesticide metabolites in groundwater source and drinking water. In the conclusion of the thesis, individual pesticide metabolites are discussed, their sorption on granular activated carbon is assessed and conclusions are drawn.
Description
Citation
VANĚK, M. Odstraňování metabolitů pesticidních látek z podzemní vody při úpravě na vodu pitnou [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Potravinářská chemie a biotechnologie
Comittee
prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (předseda) prof. Ing. Stanislav Obruča, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Pavel Diviš, Ph.D. (člen) doc. Ing. Eva Vítová, Ph.D. (člen) doc. RNDr. Renata Mikulíková, Ph.D. (člen) doc. Mgr. Václav Brázda, Ph.D. (člen) prof. Ing. Stanislav Kráčmar, DrSc. (člen)
Date of acceptance
2022-06-01
Defence
1. Student seznámil členy komise s náplní a cílem diplomové práce. 2. Byly přečteny posudky na diplomovou práci. 3. Student akceptoval všechny připomínky oponentky a na všechny otázky odpověděl v plné šíři. Diskuse: prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. Konzultoval jste formální stránku Vaší práce s vedoucím diplomové práce či s jinými pověřenými osobami? Proč jste práci nekonzultoval se svým konzultantem? Na základě Vašich informací jste naměřená data získal od komerční laboratoře. Získal jste také protokol z měření? Jaká instrumentální metoda by byla možná použít na stanovení pesticidů? prof. Ing. Stanislav Obruča, Ph.D. Jaký byl průběh daných analýz? Jak byly prováděny tyto analýzy? Co tedy bylo náplní Vaší experimentální práce? Na kterých experimentech jste se konkrétně podílel? Jakou metodou byly stanoveny dané pesticidy? Jaká byla použita detekce? doc. Ing. Eva Vítová, Ph.D. Jaké jsou konkrétní závěry z Vaší práce? doc. RNDr. Renata Mikulíková, Ph.D. V práci se zabýváte pesticidy, můžete mi říct definici pesticidů? Proti kterým škodlivým organismům jsou mířeny Vámi stanovované pesticidy? Do jaké skupiny pesticidů patří? Pesticidy, na které se zaměřujete v práci, nejsou typické pro kontaminaci vody, navíc jsou již několik let zakázané, pátrali jste, proč se tyto pesticidy stále vyskytují ve Vašich vzorcích vody? prof. Ing. Stanislav Kráčmar, DrSc. Co jsou to insekticidy? Během práce jste nesledoval vegetační období (rozmezí květen až červen), kdy dochází k aplikaci pesticidů. Proč jste nesledoval toto období? V práci uvádíte koeficient regrese R je roven 0,5, je při této hodnotě regrese ještě použitelná? Diplomant zodpověděl doplňující dotazy členů komise, které byly v průběhu diskuze vzneseny. Po diskuzi následovalo hodnocení závěrečné práce. Diplomant prokázal dostatečnou orientaci v dané problematice i schopnost samostatné prezentace získaných výsledků.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO