Realizace digitálního obvodu pro vysokorychlostní síťovou komunikaci v FPGA

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Vysokorychlostní síťové karty často obsahují prvky pro hardwarovou akceleraci, která jim umožní efektivně zpracovávat data i při velmi vysokých rychlostech. Tato práce se zabývá tvorbou digitálního obvodu pro FPGA, který bude přenášet Ethernetové rámce rychlostí až 400 Gb/s. K tomu využívá bloky duševního vlastnictví pro Ethernet, které jsou součástí moderních FPGA čipů od firmy Intel. Jedná se o FPGA Stratix 10, které obsahuje bloky duševního vlastnictví typu E-tile, a Agilex, které obsahuje bloky duševního vlastnictví typu F-tile. Před vlastním návrhem se práce zabývá teoretickým rozborem standardu Ethernet a činnostmi jednotlivých podvrstev, popisuje vybrané FPGA čipy a zabývá se i NDK platformou, do níž bude vytvořený obvod zapojen. Praktická část spočívá v konfiguraci daných duševních bloků pro Ethernet a jejich integrací do vytvářeného obvodu. Nakonec jsou popsány metody pro ověření funkčnosti vytvořeného obvodu. Ty zahrnují verifikaci a testy na platformách s danými FPGA čipy. Výsledky ukazují, že vytvořený obvod je funkční a dosahuje rychlosti i 400 Gb/s. Jeho využití spočívá zejména v poskytnutí komunikace přes Ethernet pro digitální obvod, který bude dodáván jako součást firmwaru pro síťovou kartu XpressSX AGI-FH400G vyvinutou sdružením CESNET z.s.p.o a společností REFLEX CES.
Network cards with a hardware acceleration feature are a popular solution for meeting the ever-increasing demands for throughput in high-speed networks. Utilizing the FPGA chips as the hardware acceleration elements, this thesis presents a generic and highly modular digital circuit for FPGA that manages data transfers in form of Ethernet frames at rates reaching up to 400 Gbps. High-end FPGAs often contain hard IP blocks that simplify communication over the Ethernet protocol. The target FPGAs Intel Stratix 10 and Intel Agilex contain the E- and F-tile hard IP blocks for Ethernet, respectively. Before explaining the architecture of the designed digital circuit, it focuses on the theoretical background describing the basic functions of the Ethernet protocol, the given Intel FPGAs and the provided Ethernet hard IP blocks. After explaining its design and implementation, the thesis describes the steps taken during verification and hardware tests executed on platforms with the given FPGAs. The results of these tests indicated a successful implementation, as the data rate of 400 Gbps was reached. This digital circuit aims to be a part of the FPGA design for the XpressSX AGI-FH400G network card (among others) created by companies CESNET z.s.p.o and REFLEX CES.
Description
Citation
KONDYS, D. Realizace digitálního obvodu pro vysokorychlostní síťovou komunikaci v FPGA [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
en
Study field
bez specializace
Comittee
prof. Ing. Zdeněk Smékal, CSc. (předseda) prof. Ing. Ivan Baroňák, Ph.D. (místopředseda) Ing. Rudolf Procházka (člen) Ing. Pavel Bezpalec, Ph.D. (člen) Ing. Petr Ilgner (člen) Ing. Martin Štůsek, Ph.D. (člen) Ing. Antonín Bohačík (člen)
Date of acceptance
2022-06-07
Defence
Student prezentoval výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky a odpověděl na otázky členů komise a oponenta. Student obhájil diplomovou práci. Otázky: Prezentované výsledky/rýchlosti boli dosiahnuté použitím vždy iba jednoho kanálu per rozhranie respektíve použitia iba jednoho kanálu vo všeobecnosti? V závere spomínate neefektivitu Merger komponenty, preto ma zaujima aký veľký vplyv to má na výslednú rýchlosť za použitia dvoch a viac kanálov súčasne?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO