Implementace mechanismů zajišťujících Segment Routing for IPv6 (SRv6) pomocí platformy FD.io VPP

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Rozvíjajúce sa mobilné siete piatej generácie (5G) kladú dôraz na zabezpečenie stále vyšších nárokov dynamických služieb. Zvyšujúce sa požiadavky prenášaných služieb na rýchlosť, spoľahlivosť a flexibilitu prenosu sa musia zabezpečiť vývojom technológii na všetkých úrovniach počítačových sietí. Táto diplomová práca sa zameriava na transportnú časť mobilných 5G sietí a predstavenie konceptu Segment Routing (SR) pre jej zefektívnenie. SR umožňuje integráciu sieťového programovania do tradičného dizajnu sietí. SR je možné implementovať nad protokolom MPLS a IPv6. Inštancia implementovaná nad IPv6 sa nazýva Segment Routing over IPv6. Práve ňou sa zaoberá táto práca z dôvodu jej možnosti rozširovania a ďalších výhod vyplývajúcich z natívnych vlastností protokolu IPv6. Cieľom práce je vytvoriť komunikačný scenár v ktorom je možné simulovať nasadenie protokolu SRv6 v transportnej časti 5G siete. V tejto práci sa využíva aj platforma Docker, ktorá slúži k vytvoreniu jednotlivých uzlov siete. Využitou platformou k zavedeniu protokolu SRv6 do topológie je platforma FD.io VPP. Platformu VPP je možné konfigurovať cez protokol NETCONF vďaka Honeycomb agentu, ktorý umožňuje spracovávanie NETCONF správ. Konfigurácia VPP cez tento protokol je v tejto práci zabezpečená prostredníctvom programu Ansible. Testovanie a overovanie celej topológie s príslušnými SRv6 scenármi je zabezpečené cez generátor sieťovej prevádzky TRex.
The development of the mobile networks of fifth-generation (5G) accomplishes the requirements of transported services. New applications and services put high pressure on bandwidth, reliability and flexibility of the data transport. Due to this trend, network technologies need to be developed to address it and ensure transmission quality. This master's thesis aims at the Segment Routing (SR) concept and its commitment to improving transport quality in the transport part of 5G mobile networks. SR allows the integration of network programming into the traditional design of transport networks. SR uses either MPLS (SR-MPLS) or IPv6 (SRv6) on the forwarding plane. This thesis aims at SRv6. The main goal of the thesis is to design and implement a communication scenario for the transport part of the network with the SRv6 protocol. Docker platform is used to create a topology with all its nodes. The VPP platform is used to enable SRv6 on top of this topology. VPP has the ability to be configured via NETCONF protocol thanks to the Honeycomb agent, which can process NETCONF messages and propagate them to the VPP configuration. This configuration is done by the program Ansible, which can send NETCONF configurations to all SR nodes with Honeycomb installed. Testing and verification of the topology with all SRv6 policies is handled by the TRex traffic generator.
Description
Citation
MJASOJEDOV, I. Implementace mechanismů zajišťujících Segment Routing for IPv6 (SRv6) pomocí platformy FD.io VPP [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
sk
Study field
bez specializace
Comittee
prof. Ing. Eva Gescheidtová, CSc. (předseda) doc. Ing. Petr Sysel, Ph.D. (místopředseda) Ing. Pavel Nevlud (člen) Ing. David Kubánek, Ph.D. (člen) doc. Ing. Ivo Lattenberg, Ph.D. (člen) Ing. Jan Dvořák, Ph.D. (člen) Ing. Ondřej Pospíšil (člen)
Date of acceptance
2022-06-07
Defence
Student prezentoval výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Otázky oponenta: Bylo by možné implementovat i TCP komunikaci v simulačních scénářích? Případně využít v simulaci i jiný směrovací protokol než OSPFv3? Jakým způsobem je ve Vašem scénáři využívána SR datová rovina? K čemu slouží? Otázky komise: Jak přesně jste využil Docker ve vašem řešení a jaké byly parametry vašeho hardwaru? Student obhájil diplomovou práci a odpověděl na otázky členů komise a oponenta.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO