Optimalizace fuzzy regulátoru v PLC

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Diplomová práce se zabývá rešerší optimalizačních metod vhodných k optimalizaci fuzzy regulátorů. Dále se zaměřuje na manuální návrh fuzzy regulátoru typu Mamdani, off-line optimalizaci navrženého regulátoru a otestování optimalizovaného regulátoru řízením reálné soustavy. Tato reálná soustava má podobu modelu větrného tunelu skládajícího se z ventilátoru, trubky a turbínky umístěné na hřídeli rotačního enkóderu sloužícího jako snímač. Poslední částí je porovnání dosažených výsledků s lineárním regulátorem, který je optimalizován podle daného kritéria.
This diploma thesis deals with the search for optimization methods suitable for fuzzy controller optimization. The next goal of this thesis is the manual design of the Mamdani fuzzy controller, off-line optimization of the designed fuzzy controller, and the testing of the optimized controller by controlling a real system. The real system is a model of the wind tunnel, which is consisted of a fan, a tube, and a small turbine placed on a shaft of a rotary encoder. This rotary encoder is used as a sensor. The last part of this thesis is a comparison of the achieved results with a linear controller, which is optimized according to the given criterion.
Description
Citation
PISKOŘ, D. Optimalizace fuzzy regulátoru v PLC [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
bez specializace
Comittee
doc. Ing. Jan Mikulka, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Petr Blaha, Ph.D. (místopředseda) Ing. Jakub Arm, Ph.D. (člen) doc. Ing. Petr Fiedler, Ph.D. (člen) Ing. Peter Honec, Ph.D. (člen) Ing. Stanislav Klusáček, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2022-06-07
Defence
Student obhajoval diplomovou práci na téma "Optimalizace fuzzy regulátoru v PLC". Komise neměla žádné námitky k řešené práci. Po krátké prezentaci a čtení posudků student odpověděl na otázky nepřítomného oponenta, a v průběhu odborné rozpravy odpověděl na dotazy: - Jakým způsobem byl navržen PI regulátor srovnávaný s fuzzy řešením, a proč? - Byla v regulátoru řešena anti wind-up opatření? Student obhájil diplomovou práci.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO