Návrh provedení sítě 22 kV v oblasti Lipno po zaústění nové stanice 110/22 kV

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato diplomová práce je zaměřena na návrh nové rozvodny 110/22 kV v Horní Plané. V rámci návrhu rozvodny je pak řešena například problematika odlehčení zatížení okolních linek z rozvoden 110/22 kV, snížení velikosti zkratových poměrů v okolní soustavě nebo spolehlivost a nepřetržitost dodávky aj. Dále jsou analyzovány zatížení jednotlivých vývodů z okolních rozvoden, pakliže existuje předpoklad, že tyto vývody budou přepojeny na rozvodnu novou. V návaznosti na to práce řeší také související nové rozpadové body linek, které jsou určeny výpočtem a simulací pomocí výpočetního programu Grizzly. Samotné výsledky simulace mají sloužit k možnému porovnání se stávajícím stavem zatížení jednotlivých linek a přispějí k posouzení možného přínosu jak nové rozvodny, tak i implementaci dalších moderních technologií pro rychlejší a efektivnější měření a manipulaci při provozních a poruchových stavech.
This diploma thesis deals with the design of a new 110/22 kV substation in Horní Planá. The substation design addresses, for example, the issue of reducing the load of surrounding power lines from 110/22 kV substations, reducing the size of short-circuit ratios in the surrounding system, reliability and continuity of supply, etc. Furthermore, loads of individual outgoing feeders from the surrounding substations are analyzed, in case they will be connected to a new substation. Following this, the work also addresses the related new decay points of the lines, which are determined by calculation and simulation in the Grizzly program. The simulation results could be used to compare the current load status of individual lines and contribute to the assessment of the possible benefits of both the new substation and the implementation of other modern technologies for faster and more efficient measurement and handling during operating and fault conditions.
Description
Citation
ŽIŽLAVSKÝ, J. Návrh provedení sítě 22 kV v oblasti Lipno po zaústění nové stanice 110/22 kV [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
bez specializace
Comittee
doc. Ing. Jaroslava Orságová, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Jiří Drápela, Ph.D. (místopředseda) Ing. Štěpán Foral, Ph.D. (člen) Ing. Michal Krbal, Ph.D. (člen) Ing. Jan Morávek, Ph.D. (člen) Ing. Michal Ptáček, Ph.D. (člen) Ing. Jan Škoda, Ph.D. (člen) Ing. Václav Vyčítal, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2022-06-07
Defence
Student seznámil zkušební komisi s výsledky své diplomové práce na téma Návrh provedení sítě 22 kV v oblasti Lipno po zaústění nové stanice 110/22 kV. Své posudky následně přečetli postupně vedoucí Ing. Ptáček a oponent Ing. Koudelka. Student následně odpovídal na otázky oponenta. Na všech pět dotazů oponenta dokázal student reagovat a objasnit svůj postup při řešení práce. Do navazující rozpravy vstoupil Ing. Vyčítal, jeho dotaz byl zodpovězen.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO