Měření pohybu inerciálními senzory

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Táto práca sa zameriava na meranie špecifických druhov pohybu v priestore s využitím inerciálnych senzorov, a to akcelerometrom, gyroskopom a magnetometrom. Nachádza sa tu základný popis zmienených senzorov, popis spôsobov filtrácie ich meraní a odvodený matematický popis merania. Súčasťou práce je návrh prípravku s vybranými senzormi, popis kalibrácie senzorov, meranie inklinácie a azimutu, optimalizácia merania, implementácia zvoleného filtra. Funkčnosť merania, kalibrácie a filtrácie je v práci podložená ukážkami výstupov merania.
This work deals with measuring specific types of movement in space using inertial sensors. It focuses on accelerometer, gyroscope and magnetometer. There is basic introduction to mentioned sensors, description of means of filtration their measurements and related mathematical part. The work contains design of board with selected sensors, description of sensors calibration, measurement of inclination and azimuth, optimalization of measurement, implementation of chosen filter. Functionality of measurement, calibration and filtration is demonstrated by results of measurement.
Description
Citation
JUNASOVÁ, V. Měření pohybu inerciálními senzory [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
sk
Study field
bez specializace
Comittee
doc. Ing. Lukáš Fujcik, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Radimír Vrba, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Vilém Kledrowetz, Ph.D. (člen) Ing. Vladimír Levek, Ph.D. (člen) doc. Ing. Josef Šandera, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2022-06-07
Defence
Student seznámil státní zkušební komisi s cíli a řešením závěrečné vysokoškolské práce a zodpověděl otázky a připomínky oponenta. Doplnující dotaz na výrobu desky plošného spoje. Dotaz na kalibraci senzoru. Dotaz na problematiku dostupnosti součástek a nutnost předělání celé desky plošných spojů.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO