Porovnání různých typů komerčních lithium-iontových baterií a jejich vlastností při nízkých teplotách

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
E
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Diplomová práce se zabývá problematikou lithium-iontových baterií. Popisuje vývoj, technologie a používané materiály. V diplomové práci je popsán operační princip, charakteristické vlastnosti, výhody a nevýhody. Práce je zaměřena na charakteristické vlastnosti komerčních lithium-iontových baterií za standartních podmínek a za snížené teploty. Za snížené teploty se pozorují změny vlastností vlivem nízkých teplot. Dále v této práci porovnávají naměřené hodnoty s hodnotami uváděnými výrobci.
The diploma thesis deals with the issue of lithium-ion batteries. Describes development, technologies and materials used. The diploma thesis describes the operating principle, characteristics, advantages and disadvantages. The work is focused on the characteristic properties of commercial lithium-ion batteries under standard conditions and at reduced temperatures. At reduced temperatures, changes in properties due to low temperatures are observed. Furthermore, in this work they compare the measured values with the values given by the manufacturers.
Description
Citation
BIČÁK, T. Porovnání různých typů komerčních lithium-iontových baterií a jejich vlastností při nízkých teplotách [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
bez specializace
Comittee
prof. Ing. Jiří Kazelle, CSc. (předseda) doc. Ing. Vítězslav Novák, Ph.D. (místopředseda) Ing. Kamil Jaššo (člen) doc. Ing. Marie Sedlaříková, CSc. (člen) doc. Ing. Petr Křivík, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2022-06-08
Defence
Student seznámil státní zkušební komisi s cíli a řešením závěrečné vysokoškolské práce a zodpověděl otázky a připomínky oponenta a komise. Otázky komise k obhajobě: 1. Znáte datum výroby měřených akumulátorů? 2. SEI vrstva vzniká jen při procesu nabíjení a vybíjení nebo i při klidovém stavu? 3. Při měření v klimatické komoře jste měřil při teplotě -5 °C v komoře nebo na akumulátoru? 4. Měřil jste zvyšující se vnitřní odpor akumulátorů v průběhu měření? 5. Je vhodné vyvozovat závěry z tak razantně odlišných naměřených charakteristik u pouze dvou článků od stejného výrobce? 6. Jakým způsobem se změní průběh nabíjecího proudu při ohřívání nebo ochlazování článku? 7. Obsahuje elektrolyt v daných akumulátorech vázanou vodu? 8. Existují litiové články obsahující vodu? 9. Kdyby litiové články obsahovaly vodu, mohlo by při jejich cyklování dojít k jejich destrukci?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO