Inovace experimentálního e-nosu pro analýzu pachů v potravinářství
Innovation of experimental e-nose for odor analysis in the food industry
Author
Advisor
Adámek, MartinReferee
Búran, MartinGrade
AAltmetrics
Metadata
Show full item recordAbstract
Tato práce se zabývá inovací programu pro zpracování dat přijatých ze senzorického zařízení známého pod názvem elektronický nos. Práce seznámí s možnostmi a využitím elektronického nosu. Dále také seznámí s nejznámějšími druhy analýz určených k rozpoznávání pachů, které mají uplatnění především v potravinářství, se zaměřením na analýzu hlavních komponent. Práce je zaměřena na vytvoření programu na mobilní zařízení pro zpracování dat z jednoduchého elektronického nosu a také na zpřesnění měření amoniaku a CO2. Program také musí umožnit bezdrátový příjem dat, jejich zpracování a uložení. This work deals with innovation of the program for processing data acquired from sensory device known as electronic nose. The work introduces possibilities and utilization of a electronic nose. Furthermore it introduces some of the best known analysis for odor recognition that are used mainly in the food industry focusing on principal component analysis. The work focus on creation of mobile application that process data from a simple electronic nose and on improvement of ammonia and CO2 measurement accuracy. The program must also allow wireless data reception, their processing and storage.
Keywords
Elektronický nos, senzory plynů, amoniak, CO2, program, analýza hlavních komponent, mobilní aplikace, Bluetooth, Electronic nose, gas sensors, ammonia, CO2, program, principal components analysis, mobile application, BluetoothLanguage
čeština (Czech)Study brunch
bez specializaceComposition of Committee
doc. Ing. Pavel Šteffan, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Vladislav Musil, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Jan Pekárek, Ph.D. (člen) Ing. Radim Bloudíček, Ph.D. (člen) Ing. Martin Adámek, Ph.D. (člen)Date of defence
2022-06-08Process of defence
Student seznámil státní zkušební komisi s cíli a řešením závěrečné vysokoškolské práce a zodpověděl otázky a připomínky oponenta.Result of the defence
práce byla úspěšně obhájenaPersistent identifier
http://hdl.handle.net/11012/204949Source
JANOŠÍKOVÁ, P. Inovace experimentálního e-nosu pro analýzu pachů v potravinářství [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2022.Collections
- 2022 [275]