Reproduktorová soustava pro reprodukci nízkých kmitočtů se směrovým vyzařováním

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Cílem práce je navržení ozvučnice, jejíž klíčovou vlastností je směrové vyzařování na nízkých kmitočtech. V průběhu práce jsou popsány základní vlastnosti zvukového vlnění a jeho chování na překážkách. Je popsána výpočetní metoda FDTD spolu se sadou nástrojů K-wave pro MATLAB, která tuto metodu využívá. Dále je vytvořen virtuální model v programu MATLAB, na kterém je ověřena funkčnost navrhovaného řešení. Dalším krokem je vytvoření zmenšeného modelu ozvučnice, na kterém je ověřena shoda teoretických poznatků s praktickými měřeními. Nakonec je vytvořen prototyp ozvučnice ve skutečné velikosti, u kterého jsou změřeny základní parametry, včetně směrové charakteristiky.
Final product of this work is design of speaker baffle which will have directional radiation at low frequencies. In the course of the work, propagation of sound waves and their beaviour at obstacles are described. The computational method FDTD and the K-wave toolkit for MATLAB, which uses this method, are described. In MATLAB a virtual model of speaker baffle is created and proposed solution is verified. Next step is creation of scaled model of speaker baffle on which agreement of theoretical computations with real-world measurment is verified. Final step is creation of prototype of speaker baffle,, whose parameters are measured, including polar response.
Description
Citation
SKVARIL, Š. Reproduktorová soustava pro reprodukci nízkých kmitočtů se směrovým vyzařováním [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Zvuková produkce a nahrávání
Comittee
prof. Ing. Zdeněk Smékal, CSc. (předseda) Doc.Ing.MgA. Ondřej Urban, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Kamil Říha, Ph.D. (člen) MgA. Mgr. Ondřej Jirásek, Ph.D. (člen) Dr. Ing. Libor Husník (člen) MgA. Jan Kavan, Ph.D. (člen) Ing. Matěj Ištvánek (člen)
Date of acceptance
2022-06-09
Defence
Student prezentoval výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Otázky oponenta: Dnes je populární 3D tisk. Zkusil byste i nějakou ozvučnici takto zhotovenou? Jaké je jiné řešení pro dosažení podobné směrovosti? Jak byste postupoval, kdybyste chtěl ověřit, do jaké úrovně signálu a doby používání systému z hlediska změny parametrů vlivem teploty a nelinearit by Váš návrh fungoval? Student obhájil diplomovou práci a odpověděl na otázky členů komise a oponenta.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO