Browsing 2022 by Issue Date
Now showing items 1-20 of 105
-
Vývoj a charakterizace nových mléčných výrobků se zvýšeným obsahem vlákniny a proteinů
Bakalárska práca bola zameraná na výrobu a charakterizáciu nových mliečnych výrobkov so zvýšeným obsahom proteínu a vlákniny. Ako zdroj vlákniny boli použité namleté pšeničné otruby a ako zdroj proteínu bol použitý extrakt ... -
Samoenkapsulace bakterií podporujících růst rostlin jako cesta k nové generaci bioinokulantů
Táto bakalárska práca sa venuje rast podporujúcim rizobaktériám (PGPR), ktoré môžu byť používané ako vhodná ekologická alternatíva ku konvenčným hnojivám. Avšak väčšina dnešných postupov inkorporácie PGPR do procesu ... -
Měření viskozity suspenzí během zpracování pšeničných otrub
Tato bakalářská práce se zabývá posouzením vývoje viskozity suspenze pšeničných otrub během alkalické hydrolýzy. Pšeničné otruby jsou hojně produkovaný nízkonákladový vedlejší produkt mlynářství. Díky svému složení jsou ... -
Využití odpadních banánových slupek pro obalové materiály
Tato bakalářská práce se zabývá izolací celulózy z odpadních banánových slupek a jejím využitím jako plniva v kompozitních filmech. Cílem bylo připravit bioplast, který by byl vhodnou ekologickou alternativou k tradičním ... -
Stanovení obsahu náhradních sladidel ve žvýkačkách
Bakalářská práce se zabývá simultánním stanovením vybraných náhradních sladidel ve žvýkačkách metodou vysokoúčinné kapalinové chromatografie s ELSD detekcí. Teoretická část se věnuje charakterizaci sacharidů a jejich vlivu ... -
Vliv typu matrice na stanovení autenticity potravin obsahujících ovocnou složku
Některé druhy potravin, převážně ty dražší, bývají často falšovány za účelem snížení jejich výrobní ceny. Tím se snižuje jejich kvalita a mohou mít i negativní vliv na zdraví konzumenta. Terčem podvodných výrobců jsou i ... -
Možnosti zvýraznění chuti čerstvých sýrů přídavkem koření
Tato bakalářská práce se zabývá přípravou a senzorickým hodnocením čerstvých sýrů s přídavkem různých druhů koření. Teoretická část práce je zaměřená na charakteristiku použitých koření a popisu nejdůležitějších složek ... -
Fyzikálně-chemická charakterizace půdních huminových látek izolovaných z fluvizemě
Tato bakalářská práce je zaměřena na fyzikálně-chemickou charakterizaci huminových látek, které jsou izolované z fluvizemě. Huminové látky byly izolované standardním postupem podle mezinárodní společnosti IHSS (International ... -
Studium produkce 3D bakteriální celulózy za využití banánových slupek jako uhlíkového zdroje
Tato bakalářská práce se zabývá studiem produkce 3D bakteriální celulózy pomocí bakterie Komagataeibacter xylinus za využití banánových slupek jako zdroje uhlíku. V teoretické části se zabývá porovnáním vlastností bakteriální ... -
Analýza přítomonsti probiotických baktérií v mléčných potravinových výrobcích pomocí techniky PCR
Probiotické baktérie zohrávajú významnú úlohu v zdravom životnom štýle. Konzumentovi napomáhajú udržiavať rovnováhu črevnej mikroflóry a zabraňujú premnoženiu škodlivými baktériami. Dôkladná identifikácia a charakterizácia ... -
Příprava hydrogelů s přídavkem extraktu z matolin
Obsahem této bakalářské práce je příprava hydrogelů s antioxidačními vlastnostmi. Těchto vlastností je dosaženo přídavkem extraktu z matolin. Teoretická část práce stručně shrnuje základní charakteristiky gelů a popisuje ... -
Vliv vzniku ettringitu na mechanické vlastnosti cementů dopovaných zinkem.
Tato bakalářská práce se zabývá studiem vlivu akcelerátorů hydratace v cementových pastách dopovaných zinečnatými ionty. Byl studován jejich vliv na hydratační reakce, mechanické vlastnosti a množství vzniklého ettringitu. ... -
Vliv makroelementů z potravy na DNA a epigenetický profil
Makroelementy obsažené v potravě mají důležitou funkci pro lidský organismus. Podílí se na řadě biochemických reakcí v lidském těle a jejich vyvážené množství je důležité pro prevenci vážných onemocnění. V teoretické části ... -
Vliv typu síranu vápenatého na hydrataci portlandského cementu
Moje bakalářská práce se zabývá studiem vlivem typů síranu vápenatého na hydrataci portlandského cementu. Hydratace je prováděna při 15 °C, 25 °C a 40 °C. V teoretického části najdeme popis hydratace portlandského cementu ... -
Studium mikrodefektů v Czochralskiho křemíku
Bakalářská práce se zabývá studiem mikrodefektů v Czochralskiho křemíku ve spolupráci s firmou onsemi Rožnov pod Radhoštěm. Hlavním cílem je nalezení poznatků o mikrodefektech v Czochralskiho křemíku a jejich vlivu na ... -
Možnosti využití zatím nevyužívaných sekundárních produktů z výroby titanové běloby
Nedílnou součástí každé výroby jsou odpadní produkty. Výroba titanové běloby není výjimkou. Bakalářská práce je zaměřena na nalezení aplikace pro sekundární produkt – červený chemosádrovec, který je získáván neutralizací ... -
Využití již deponovaných VEP při výrobě cementu
Tato bakalářská práce se zaměřuje na studium deponovaných vysokoteplotních popílků a jejich zužitkování při výrobě cementu. Teoretická část bakalářské práce se zabývá výrobou a dělením cementů. Jsou řešeny jednotlivé výhody ... -
Možnosti hydrometalurgického procesu pro získávání lehkých kovů
Tato bakalářská práce se zaměřuje na sestavení jednotlivých stupňů hydrometalurgického procesu pro získávání lithia, hořčíku a hliníku ze slídy. Hlavním zaměřením byl primární proces hydrometalurgie, tedy loužení slídy za ... -
Korelace transportních a viskoelastických vlastností hydrogelů s difúzním gradientem
Předložená bakalářská práce si kladla za cíl přípravu hydrogelů s difúzním gradientem a prokázání gradientové struktury hydrogelů z hlediska viskoelastických a transportních vlastností. S ohledem na možné biomedicínské ... -
Využití mikroskopie atomárních sil ke studiu hydrogelových systémů
Předložená bakalářská práce se zabývá studiem mikroskopie atomárních sil (AFM), zejména optimalizací měřící procedury pro zobrazování povrchu různě síťovaných hydrogelů v hydratovaném stavu. Největší pozornost byla věnována ...