Plánování radioterapie

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Práce se zabývá použitím ionizujícího záření v radioterapeutické léčbě a návrhem ukázkové úlohy pro modelování výsledného pole záření v programovém prostředí Matlab. Princip je odvozen z plánovacího systému Leksellova gama nože . Leksellův gama nůž používá 201 zářičů a je určen k léčbě nádorových onemocnění mozkové tkáně. Zářiče jsou umístěny staticky. V ukázkové úloze je namísto 201 zářičů použito pouze 8 zářičů a ozařuje se ve 2D poli. Zářiče jsou rovnoměrně rozmístěny na pevně daných souřadnicích v matici o rozměrech 100x100. V ukázkové úloze je možno nastavovat počet aktivovaných zdrojů záření, šířku jejich paprsku v izocentru a nepřímo také úhel natočení jednotlivých zářičů.
The thesis is dealing with usage of ionizing radiation in radiotherapeutical treatment and designs demonstrative function for modelling the final radiation field in Matlab. The fundamentals is based on Leksell gamma knife . Leksell gamma knife uses 201 sources a it’s purpose is to treat tumours in brain tissue. The sources are placed static. In demonstrative function are 8 sources instead of 201 and there is 2D exposuring. The sources are equalized in defined coordinates in matrix 100x100. In demonstrative function is possible to set the number of activated sources, it’s beam width in isocentre and indirectly the angle of rotation of sources.
Description
Citation
BĚŤÁK, O. Plánování radioterapie [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2009.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Automatizační a měřicí technika
Comittee
prof. Ing. Vilém Srovnal, CSc. (předseda) prof. Ing. František Šolc, CSc. (místopředseda) Ing. Stanislav Klusáček, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jana Kolářová, Ph.D. (člen) Ing. Petr Petyovský, Ph.D. (člen) prof. Ing. Luděk Žalud, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2009-06-17
Defence
Student obhájil bakalářskou práci s výhradami.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO