Návrh mise pro doplnění paliva družice

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá problematikou doplňování paliva družicím na orbitě. V práci je popsán koncept doplňování paliva na orbitě společně s přehledem misí a technologií zabývajících se doplňováním paliva a prodloužením životnosti. Jsou uvedena specifika mise pro doplnění paliva, potřeby a omezení platné pro danou misi na základě kterých je formulováno programové prohlášení. Je představen návrh mise na doplnění paliva dále rozpracovávající požadavky mise a koncepci operací. Návrh zarhnuje možné klíčové vybavení pro misi. Tato práce přináší popis doplňování paliva družic na orbitě a představuje návrh mise určené k výkonu tohoto úkolu. Na základě této práce je možné navrhnout kosmickou družici určenou k zásobování jiných družic palivem.
This diploma thesis deals with the topic of on-orbit satellite refueling. The thesis describes the concept of refueling on-orbit and provides the overview of the passed and planned missions and technology focused on the refueling and life-extension. The specifics of the refueling mission are identified as well as applicable constraints and needs resulting in the overall mission statement. A proposal for refueling mission is drafted further elaborating mission requirements and concept of operations. Payload critical to the mission is proposed. This work brings the description of on-orbit refueling process and provides a proposal of the mission to realize the task. Based on this work a spacecraft can be designed to provide satellites with fuel.
Description
Citation
ČUDA, A. Návrh mise pro doplnění paliva družice [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
en
Study field
Stavba letadel
Comittee
prof. Ing. Antonín Píštěk, CSc. (předseda) doc. Ing. Jaroslav Juračka, Ph.D. (místopředseda) Ing. Pavel Zikmund, Ph.D. (člen) Ing. Miroslav Šplíchal, Ph.D. (člen) Ing. David Jágr (člen) plk. gšt. doc. Ing. Josef Bajer, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2022-06-13
Defence
Student prezentoval svou diplomovou práci, následně student zodpověděl otázku oponenta. Následovala diskuse s komisí nad jednotlivými aspekty práce. Otázky komise položené během diskuse mířily zejména na princip přiblížení servisní družice ke družici zákazníka, Hohmannovy přechodové manévry, výpočet korekčního impulzu, strategii doplňování paliva a ekonomickou rozvahu takové mise. Tyto otázky student zodpověděl ke spokojenosti komise, která ohodnotila obhajobu práce známkou A.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO