Vliv některých parametrů na kavitační vlastnosti dýzy v zařízení pro synergické spojení hydrodynamické kavitace a nízkoteplotního plazma

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Kavitace je fyzikální jev, při kterém vlivem nízkého tlaku dochází v kapalině k tvorbě bublin páry. Ačkoliv je obecně vnímaná jako nežádoucí a je snaha ji z procesů odstranit (např. provoz turbín nebo čerpadel), ukazuje se, že v některých případech může být užitečná. Takovým případem může být její využití v čištění vody, kdy může sloužit jako důležitý článek v zefektivnění celého procesu.
Cavitation is a physical phenomenon in which low pressure causes vapour bubbles to form in a liquid. Although it is generally perceived as undesirable and efforts are made to remove it from processes (e.g. turbine or pump operation), it has been shown to be useful in some cases. One such case may be its use in water treatment, where it serves as an important link in making the process more efficient.
Description
Citation
PETRÁČEK, M. Vliv některých parametrů na kavitační vlastnosti dýzy v zařízení pro synergické spojení hydrodynamické kavitace a nízkoteplotního plazma [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Fluidní inženýrství
Comittee
prof. RNDr. Milada Kozubková, CSc. (předseda) doc. Ing. Pavel Rudolf, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Miloslav Haluza, CSc. (člen) doc. Ing. Vladimír Habán, Ph.D. (člen) doc. Ing. Tomáš Profant, Ph.D. (člen) Ing. Aleš Skoták, Ph.D. (člen) Ing. Zdeněk Franc, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2022-06-13
Defence
Student prezentoval základní body své diplomové práce, kterou vypracoval na téma Vliv některých parametrů na kavitační vlastnosti dýzy v zařízení pro synergické spojení hydrodynamické kavitace a nízkoteplotního plazmatu. V průběhu přibližně 13 min. prošel všechny připravené snímky prezentace a v závěru svého vystoupení shrnul všechny důležité výsledky, ke kterým došel. Následoval přednes posudků vedoucího a oponenta závěrečné práce. Byly zodpovězeny všechny otázky oponenta. Následovala část pro dotazy ostatnících členů komise: 1. Problematika konvergence numerického modelu, zvolený model? 2. Důvod snahy o dosažení největší délky kavitační oblasti? 3. Počáteční podmínky zvoleného kavitačního modelu? Komise poděkovala za reakce a ukončila tuto část SZZ.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO