Čerpadlo nízkých specifických otáček pracující v turbínovém režimu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Použití čerpadla v turbínovém režimu je rozvíjející se oblast. Z toho důvodu je pro tento účel vhodný výzkum méně standardních čerpadel z okrajů spektra specifických otáček. Tato diplomová práce byla zaměřena na vliv mezilopatek na výhradně turbínový režim čerpadla nízkých specifických otáček. Byly provedeny CFD výpočty na geometrii čerpadla s uvažováním mezidiskových prostorů mezi statorem a rotorem. CFD výpočty sloužily nejen k získání turbínových charakteristik ale také k popisu proudění a analýze dalších jevů, jako je volumetrická účinnost či hydraulické síly.
The use of the pump in turbine mode is an evolving area. For this reason, research of less standard pumps from the edges of the specific speed spectrum is suitable for this purpose. This diploma thesis was focused on the influence of splitter blades on the exclusively turbine mode of a low specific speed pump. CFD calculations of the pump were performed, considering the sidewall gaps between the stator and the rotor. CFD served not only to obtain turbine characteristics but also to describe the flow and analysis of other phenomena, such as volumetric efficiency or hydraulic forces.
Description
Citation
BEZDÍČEK, J. Čerpadlo nízkých specifických otáček pracující v turbínovém režimu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Fluidní inženýrství
Comittee
doc. Ing. Sylva Drábková, Ph.D. (předseda) prof. Ing. František Pochylý, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Jaroslav Štigler, Ph.D. (člen) doc. Ing. Simona Fialová, Ph.D. (člen) doc. Ing. Zdeněk Florian, CSc. (člen) Ing. Jindřich Veselý, Ph.D. (člen) Ing. Lukáš Zavadil, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2022-06-13
Defence
Začátek prezentace 8:06 Konec prezentace 8:21 Student přednesl prezentaci své diplomové práce. Byly přečteny posudky vedoucího (tajemník) a oponenta (v zástupu tajemníkem). doc. Štigler se zeptal na to jaka byla celková účinnost turbínového režimu a jaká byla vzhledem k čerpadlovému režimu. Student zodpověděl. prof. Pochylý se zeptal jaká byla mezera v těsnícím kruhu a jestli byla zahrnuta do výpočtu. Student Odpověděl. doc. Drábková se zeptala na celkovou účinnost vzhledem k objemové účinnosti. Student odpověděl prof. Pochylý se zeptal, jestli byly vyhodnocovány diskovéztráty a na lokální vír. Student odpověděl. dr. Zavadil se zeptal jak daleko sahala vírová struktura až k výstupní okrajové podmínce. Student odpověděl.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO