• čeština
    • English
    • русский
    • Deutsch
    • français
    • polski
    • українська
  • English 
    • čeština
    • English
    • русский
    • Deutsch
    • français
    • polski
    • українська
  • Login
View Item 
  •   Repository Home
  • Závěrečné práce
  • bakalářské práce
  • Fakulta chemická
  • 2022
  • View Item
  •   Repository Home
  • Závěrečné práce
  • bakalářské práce
  • Fakulta chemická
  • 2022
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Studium profilu senzoricky aktivních látek moravských vín

Study of the profile of sensory active compounds in Moravian wines

Thumbnail
View/Open
review_138891.html (8.728Kb)
final-thesis.pdf (2.159Mb)
Author
Havlíková, Markéta
Advisor
Vítová, Eva
Referee
Slavíková, Zuzana
Grade
B
Altmetrics
Metadata
Show full item record
Abstract
Předmětem této bakalářské práce bylo stanovení a porovnání profilu těkavých látek vybraných vzorků červených vín původem z Moravské vinařské oblasti. Byla analyzována vína tří odrůd – Frankovka, Zweigeltrebe a Rulandské modré. Pro stanovení těkavých látek byla použita metoda HS-SPME-GC-MS, součástí práce bylo ověření její linearity (R2 v rozmezí 0,829–0,999). Ve vzorcích bylo identifikováno celkem 80 těkavých aromaticky aktivních látek, z nich bylo následně vybráno 23 jako nejvíce zastoupených a charakteristických pro sledované odrůdy. Hlavní pozornost byla věnována odrůdě Frankovka, u níž byla prokázána variabilita v obsahu sledovaných sloučenin nejen v rámci odrůdy, ale i v rámci sledovaných ročníků (2017 vs. 2018).
 
The subject of this bachelor thesis was to determine and compare the profile of volatile substances in selected samples of red wines originating from the Moravian wine region. Wines of three varieties were analyzed – Frankovka, Zweigeltrebe and Pinot Noir. The HS-SPME-GC-MS method was used for the determination of volatile substances, part of the work was the verification of its linearity (R2 in the range of 0.829–0.999). A total of 80 volatile aromatic active substances were identified in the samples, of which 23 were subsequently selected as the most represented and characteristic of the monitored varieties. The main attention was paid to the Frankovka variety, which showed variability in the content of the monitored compounds not only within the variety, but also within the monitored years (2017 vs. 2018).
 
Keywords
víno, aromatické látky, SPME, GC-MS, wine, aroma compounds, SPME, GC-MS
Language
čeština (Czech)
Study brunch
Potravinářská chemie a technologie
Composition of Committee
prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (předseda) doc. Ing. Pavel Diviš, Ph.D. (místopředseda) prof. Ing. Stanislav Obruča, Ph.D. (člen) doc. Ing. Adriána Kovalčík, Ph.D. (člen) doc. Ing. Eva Vítová, Ph.D. (člen) doc. RNDr. Renata Mikulíková, Ph.D. (člen)
Date of defence
2022-06-14
Process of defence
1. Studentka seznámila členy komise s náplní a cílem bakalářské práce. 2. Byly přečteny posudky na bakalářskou práci. 3. Studentka akceptovala všechny připomínky oponentky a na všechny otázky odpověděla v plné šíři. Diskuse: doc. Ing. Pavel Diviš, Ph.D. Jak probíhá analýza pomocí HS-SPME-GC-MS? Jaký je postup ošetření vlákna mezi vzorky? V obhajobě jste zmínila meziročníkové porovnání, můžete to objasnit? U validace metod uvádíte u kalibrace rovnici, co daná rovnice popisuje? Co vyjadřují neznámé? Myslíte si, že na obsah aromatických látek ve víně bude mít vliv jen počasí nebo jsou i další faktory, které ovlivňují aromatické látky? prof. Ing. Stanislav Obruča, Ph.D. Můžete objasnit chybějící část vyhodnocených dat? doc. RNDr. Renata Mikulíková, Ph.D. Jakým způsobem probíhalo kvašení u testovaných vín? Jednalo se o řízené nebo spontánní kvašení vín? Studentka odpověděla na všechny doplňující otázky členů komise, které byly v průběhu diskuse k dané problematice vzneseny. V diskusi studentka prokázala velmi dobrou orientaci v dané problematice. Po diskusi následovalo hodnocení závěrečné práce. Studentka prokázala nejen velmi dobré odborné znalosti, ale i schopnost samostatné prezentace dosažených výsledků.
Result of the defence
práce byla úspěšně obhájena
Persistent identifier
http://hdl.handle.net/11012/205306
Source
HAVLÍKOVÁ, M. Studium profilu senzoricky aktivních látek moravských vín [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2022.
Collections
  • 2022 [105]
Citace PRO

Portal of libraries | Central library on Facebook
DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback | Theme by @mire NV
 

 

Browse

All of repositoryCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

LoginRegister

Statistics

View Usage Statistics

Portal of libraries | Central library on Facebook
DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback | Theme by @mire NV