Polyfenoly ve výživě a jejich vliv na DNA

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Epidemiologické studie prokázaly vliv konzumace rostlinných potravin v prevenci široké škály nemocí. Přírodní antioxidanty přítomné v těchto potravinách, mezi nimiž jsou velmi důležité polyfenoly, mohou být zodpovědné za tuto činnost podporující zdraví. Cílem bakalářské práce je ukázat interakci určitých polyfenolů s genetickým materiálem prostřednictvím různých signálních mechanismů, zejména pokud jde o stabilizaci nekanonické struktury DNA G-kvadruplex a poukázat tak na nejselektivnější látku pro inhibici biochemických procesy. Dále práce obsahuje podrobné informace, které mohou pomoci pochopit, jak mohou polyfenolové sloučeniny interagovat s DNA prostřednictvím epigenetických mechanismů a G4 struktur, a které faktory mohou ovlivnit jejich účinnost. Různé experimenty, biologickým a experimentálním opakováním, byly použity k potvrzení interakce mezi sloučeninami a DNA.
Epidemiological studies have shown the effect of plant-derived food consumption in the prevention of a wide range of diseases. The natural antioxidants present in these foods, among which polyphenols are very relevant, may be responsible for this health-promoting activity. The aim of this bachelor thesis is to submit evidence in the interaction of certain polyphenols with the genetic material through different signaling mechanisms, especially regarding the stabilization of the non-canonical DNA structure G-quadruplex and therefore point out the most selective substance to inhibit biochemical processes. Furthermore, the thesis includes detailed information that might help understand how polyphenol compounds can be attached to the DNA through epigenetic mechanisms and G4 structures, and which factors may affect the efficiency of these. Different experiments, by biological and experimental repetition, were used to corroborate the interaction between the compounds and DNA.
Description
Citation
OSORIO, J. Polyfenoly ve výživě a jejich vliv na DNA [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
en
Study field
Potravinářská chemie a technologie
Comittee
prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (předseda) doc. Ing. Pavel Diviš, Ph.D. (místopředseda) prof. Ing. Stanislav Obruča, Ph.D. (člen) doc. Ing. Adriána Kovalčík, Ph.D. (člen) doc. Ing. Eva Vítová, Ph.D. (člen) doc. RNDr. Renata Mikulíková, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2022-06-14
Defence
1. Student seznámil členy komise s náplní a cílem bakalářské práce. 2. Byly přečteny posudky na bakalářskou práci. 3. Student akceptoval všechny připomínky oponentky a na všechny otázky odpověděl v plné šíři. Diskuse: prof. Ing. Stanislav Obruča, Ph.D. Předpokládáte, že dané látky budou součástí potravy a pak budou interagovat s DNA v jádře buňky? doc. Ing. Adriána Kovalčík, Ph.D. Inspirovali jste se při návrhu experimentů nějakou studií? Potvrdili jste Vaši hypotézu? Jaké mají účinky vybrané sloučeniny? Student odpověděl na všechny doplňující otázky členů komise, které byly v průběhu diskuse k dané problematice vzneseny. V diskusi student prokázal velmi dobrou orientaci v dané problematice. Po diskusi následovalo hodnocení závěrečné práce. Student prokázal nejen velmi dobré odborné znalosti, ale i schopnost samostatné prezentace dosažených výsledků.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO