Kruhově polarizovaná knoflíková anténa na frekvenčně selektivním povrchu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Táto bakalárska práca sa zaoberá kruhovo polarizovanou gombíkovou anténou na frekvenčne selektívnom povrchu s rezonančnou frekvenciou 5,5 GHz. Koncept tejto práce je prevzatý z [1]. Publikované rozmery boli v práci simulované, aby bola overená správnosť výsledkov, ktoré neboli úplne korektné. Následne boli prezentované úpravy a optimalizácie s cieľom dosiahnuť požadované vlastnosti. Posledným krokom bola výroba fantómu a antény a overenie jej funkčnosti v blízkosti tohto fantómu. Takáto anténna štruktúra s pracovnou frekvenciou 5,5 GHz a malými rozmermi je primárne zameraná na komunikáciu na ľudskom tele. Obzor jej využitia je ale nepochybne väčší.
This bachelor thesis is focused on circularly polarized button antenna on frequency selective surface for resonant frequency 5.5 GHz. The concept for this thesis is adopted from article [1]. This published version of the antenna was simulated to verify the validity of the antenna structure behaviour. Several optimalizations have been presented to achieve the best possible results. After all, fantom has been made, as well as the antenna, and used to demonstrate funcionality of the antenna near a human body tissue model. The whole structure with the resonant frequency 5.5 GHz and compact dimensions is primary designed for on-body communication. However, its potentiality is much wider.
Description
Citation
KOŠÍK, S. Kruhově polarizovaná knoflíková anténa na frekvenčně selektivním povrchu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
sk
Study field
bez specializace
Comittee
doc. Ing. Jaroslav Láčík, Ph.D. (předseda) doc. RNDr. Jitka Poměnková, Ph.D. (místopředseda) Ing. Michal Kubíček, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jiří Háze, Ph.D. (člen) Ing. Zbyněk Fedra, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2022-06-14
Defence
Student prezentuje výsledky a postupy řešení své bakalářské práce. Následně odpovídá na dotazy vedoucího a oponenta práce a na dotazy členů zkušební komise: doc. Láčík: Řešil jste parazitní proudy na anténě vzhledem k samotné velikosti antény? Student odpovídá. Nebylo by vhodné využít disperzní diagram? Student odpovídá a komentuje zadání práce.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO