Detektor polohy optického svazku

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Bakalárska práca sa zaoberá problematikou návrhu detektora polohy optického zväzku s požadovanými parametrami. Cieľom bolo vybrať vhodný fotodetektor, ktorý zachytáva svetelné lúče a mení ich na fotoprúd, vhodným spôsobom navrhnúť spracovanie fotoprúdu na napäťový signál s linearnými vlastnosťami a zadanými parametrami, analógovú formu napäťového signálu premeniť na digitálnu informáciu, s ktorou môže pracovať mikropočítač alebo mikrokontrolér. Analógová časť práce je simulovaná v programu OrCAD PSpice, v ktorých sa potvrdzuje funkčnosť a správnosť návrhov. Digitálna časť spracováva napäťový signál na informáciu o použitom kanály, jeho úroveň zobrazuje tieto údaje na displeji.
The bachelor's thesis deals with the design of an optical beam position detector with the required parameters. The aim was to select a suitable photodetector that captures light rays and converts them into photocurrent, to design photocurrent processing into a voltage signal with linear properties and specified parameters, to convert the analog form of the voltage signal into digital information with which a microcomputer or microcontroller can work. The analog part of the work is simulated in the program OrCAD PSpice, in which the functionality and correctness of the designs is confirmed. The digital part processes the voltage signal to the information of the used channel, its level displays this data on the display.
Description
Citation
LUKÁČ, V. Detektor polohy optického svazku [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
sk
Study field
bez specializace
Comittee
prof. Ing. Lubomír Brančík, CSc. (předseda) prof. Ing. Stanislav Hanus, CSc. (místopředseda) Ing. Miroslav Cupal, Ph.D. (člen) prof. Ing. Pavel Fiala, Ph.D. (člen) Ing. Martin Kufa, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2022-06-14
Defence
Student prezentuje výsledky a postupy své bakalářské práce a následně odpovídá na otázky oponenta a komise. prof. Brančík: Proč výsledný prototyp není funkční? Student konstatuje příčinu a důvody nefunkčního prototypu. Co vedlo k nedostačující formální stránce vaší práce? Student popisuje důvody vedoucí k nedostačující formální stránkce práce. Ing. Skryja Bylo by možné nějak kompenzovat šum detektoru? Student připouští možnost kompenzace a diskutuje jednotlivé přístupy.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO