Aplikace pro formální testování PLC programu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato bakalářská práce rozebírá testovací techniky, používané v klasickém IT odvětví a analogicky je aplikuje na průmyslové odvětví - konkrétně programování PLC. V práci je navržena a realizována testovací aplikace, jejímž účelem je najít chyby vytvořené PLC programátorem nebo generátorem PLC kódu v projektu prostředí TIA Portal. Aplikace dokáže najít a rozpoznat až 10 různých chyb. Jedná se o windows form aplikaci, vyvinutou v jazyce C#, využívající otevřené rozhraní TIA Portal Openness. Následně je otestována její funkčnost na malém testovacím projektu se známým množstvím chyb a na velkém firemním projektu s neznámým množstvím chyb.
This bachelor’s thesis analyzes the testing techniques used in the IT industry and applies them analogously to the machine industry - specifically PLC programming. In this work, a test application is designed and implemented. It’s purpose is to find errors created by a PLC programmer or PLC code generator in the TIA Portal environment project. The application can find and detect up to 10 different errors. It is a windows form application, developed in C#, using the open interface of TIA Portal Openness. Subsequently, its functionality is tested on a small test project with a known number of errors and also on a large company project with an unknown number of errors.
Description
Citation
SÝKORA, O. Aplikace pro formální testování PLC programu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
bez specializace
Comittee
doc. Ing. Miloslav Steinbauer, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Zdeněk Bradáč, Ph.D. (místopředseda) Ing. Jakub Arm, Ph.D. (člen) Ing. František Burian, Ph.D. (člen) Ing. Lukáš Pohl, Ph.D. (člen) Ing. Stanislav Pikula, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2022-06-15
Defence
Student obhájil bakalářskou práci. Komise neměla žádné námitky k řešené práci. V průběhu odborné rozpravy odpověděl na dotazy, jak dlouho prostředí TIA Portal neposkytuje vlastní nástroj pro kontrolu chyb podle firemních standardů. Následovalo objasnění, že nalezené chyby a varování jsou chybami pouze z hlediska interních norem firmy, která práci zadala.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO