Analyzátor bezdrátového komunikačního spoje

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
E
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Cílem této bakalářské práce je navrhnout a realizovat analyzátor bezdrátového komunikačního spoje v mobilní robotice, využívající protokol IPv4 a rozhraní Ethernet a z naměřených dat vytvořit správně zvolené a vyjádřené charakteristiky, podle kterých se bude moci bezdrátový komunikační kanál dále optimalizovat pro nejlepší přenos dat. Pro splnění těchto požadavků byla provedena stručná rešerše již existujících řešení, byla diskutována jejich použitelnost a byly definovány významné parametry bezdrátového přenosového kanálu, které budou dané charakteristiky tvořit. Dále byl proveden vlastní návrh a realizace analyzátoru bezdrátového komunikačního spoje pro dříve specifikované požadované parametry, ověření jeho funkčnosti na přenosovém spoji o známých parametrech a zautomatizování měření a vyhodnocování dat.
The aim of this bachelor thesis is to design and implement a wireless communication analyzer in mobile robotics, using IPv4 protocol and Ethernet interface and to create correctly selected and expressed characteristics from the measured data, according to which the wireless communication channel can be further optimized for the best data transmission. To meet these requirements, a brief search of existing solutions was performed, their applicability was discussed and important parameters of the wireless transmission channel were defined, which will form the given characteristics. Furthermore, the actual design and implementation of a wireless communication link analyzer for previously specified required parameters, verification of its functionality on the transmission link with known parameters and automation of measurement and data evaluation was performed.
Description
Citation
DOSTÁLEK, J. Analyzátor bezdrátového komunikačního spoje [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
bez specializace
Comittee
doc. Ing. Bohumil Klíma, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Pavel Václavek, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Petr Beneš, Ph.D. (člen) Ing. Martin Čala, Ph.D. (člen) Ing. Tomáš Jílek, Ph.D. (člen) Ing. Petr Petyovský, Ph.D. (člen) Ing. Radek Štohl, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2022-06-15
Defence
Student provedl obhajobu bakalářské práce a popsal svoje dosažené výsledky. Byly přečteny posudky a student odpovědel na otázky oponenta: Jakým způsobem byl během měření nakonfigurován framer protokolu nv2? Jakým způsobem byla automatizovaně zpracovávána data? Jaké verze nástrojů byly použity pro měření? Popište princip synchronizace času pomocí PTP a jednotlivé ovlivňujíci vlivy, kdy je možné považovat čas za synchronní? Proběhla diskuze a student odpovědel na dotazy komise: Byla použitá stejná konfigurace zařízení při malých vzdálenostech pod 1 meter? Diskuze o rozsahu textové a vykonané práce. Student obhájil bakalářskou práci s výhradami. V rámci obhajoby dokázal přesvědčit komisi o správnosti svých postupů a navrženého řešení. V průběhu odborné rozpravy reagoval na dotazy.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO