Uhlíková stopa ZEVO

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Znalost uhlíkové stopy ZEVO je předpokladem pro snižování emitovaných skleníkových plynů. V práci je provedena rešerše hodnocení uhlíkové stopy, přičemž jsou následně použity principy pro výpočet uhlíkové stopy dle normy ČSN EN 15978 pro udržitelnost staveb za celý životní cyklus. Tato metodika je obohacena o uhlíkovou stopu technologického celku včetně příslušných procesů. Navržený výpočtový model je aplikován pro určení uhlíkové stopy ZEVO Evecont. Hlavní podíl na uhlíkové stopě ZEVO má fáze užívání vlivem oxidu uhličitého ve spalinách. Zásadní redukce uhlíkové stopy je možné dosáhnout začleněním technologie pro zachytávání oxidu uhličitého ze spalin (technologie CCS). Dosažené výsledky pro ZEVO jsou porovnány vůči skládce a teplu ze sítě CZT. Tato práce poskytuje nástroj, který lze aplikovat na další technologické celky v procesním průmyslu, čímž lze uhlíkovou stopu podrobně vypočítat a stanovit referenční hodnoty pro porovnávání nových projektů.
The value of the carbon footprint of the WtE plant is necessary for reducing emitted greenhouse gases. In this paper, research on carbon footprint assessment is conducted, while the principles for calculating the carbon footprint according to EN 15978 standard for the sustainability of construction works through the whole life cycle are applied. This methodology is enriched with the technological unit's carbon footprint, including processes The proposed computational model is applied to determine the carbon footprint of the WtE plant Evecont. The main contribution to the carbon footprint of the WtE plant is the use phase due to carbon dioxide in the flue gas. A substantial carbon footprint reduction can be achieved by incorporating technology to capture carbon dioxide from the flue gas (CCS technology). The results achieved for the WtE plant are compared against landfill and heat from the central heat supply system. This work provides a tool that can be applied to other process industry units, allowing the carbon footprint to be calculated in detail and benchmarks to be established for the comparison of new projects.
Description
Citation
STAŇKOVÁ, L. Uhlíková stopa ZEVO [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
bez specializace
Comittee
prof. Dr. Ing. Marcus Reppich (předseda) prof. Ing. Petr Stehlík, CSc., dr. h. c. (místopředseda) doc. Ing. Jaroslav Jícha, CSc. (člen) doc. Ing. Zdeněk Jegla, Ph.D. (člen) doc. Ing. Vojtěch Turek, Ph.D. (člen) doc. Ing. Vítězslav Máša, Ph.D. (člen) Ing. Dušan Vincour, Ph.D. (člen) Ing. Pavel Lošák, Ph.D. (člen) Ing. Tomáš Pařízek, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2022-06-15
Defence
Diplomantka prezentovala závěrečnou práci. Hlavní body prezentace: - Představení práce (motivace, cíle) - Teoretická část, moduly životního cyklu - Praktická část (blokové schéma, vysvětlení výpočtu GWP, zdroje emisních faktorů, vstupní data, aplikace na ZEVO Evecont, výsledky pro ZEVO Evecont, identifikace úspory GWP pro ZEVO Evecont, limity práce) - Shrnutí a závěr Po prezentaci zodpověděla otázky oponenta práce a otázky položené členy komise. Dotaz na nulovou spotřebu energie. Zodpovězeno uspokojivě. Dotaz na zápornou hodnotu v kategorii D ve vyhodnocení GWP. Zodpovězeno uspokojivě. Dotaz na provozuschopnost CCS v podmínkách ČR. Zodpovězeno uspokojivě. Dotaz na využití CCS ve vysoké míře na konkrétním procesu. Zodpovězeno uspokojivě. Dotaz na ukládání do podzemních zásobníků. Zodpovězeno uspokojivě. Dotaz na časový horizont použitého emisní faktoru. Zodpovězeno uspokojivě. Dotaz na rešeršní část. Zodpovězeno uspokojivě. Dotaz na původ emisí v moderní řízené SKO. Zodpovězeno.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO