Návrh a realizace akustických úprav poslechového prostoru

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato bakalářská práce se věnuje návrhu akustických úprav bytového prostoru a následné realizaci těchto úprav. Jejím cílem je navrhnout optimální řešení prostoru pro poslech hudby v souladu s Českými technickými normami. Základními zkoumanými parametry jsou doba dozvuku a kritéria akustické kvality. Práce se zabývá simulací v modelovacím programu EASE a řeší situace před akustickou úpravou i po ní. Pro komplexní řešení výše uvedených úprav a dosažení vytyčeného cíle jsou použity následující metody a postupy: Měření doby dozvuku je provedeno pomocí metody přerušeného šumu, výpočty jsou provedeny za pomocí Sabinova a Eyringova vzorce. Dále je simulace ověřena vlastním kalkulátorem v programu Excel. Po využití absorbérů vhodných k úpravě je provedena realizace s konečným měřením doby dozvuku. Na závěr je vytvořen dodatečný návrh úprav pomocí Helmholtzových rezonátorů. Realizovanými metodami je dosaženo optimální a zároveň kmitočtově vyrovnané doby dozvuku a místnost je možné využívat jako mixážní halu pro vícekanálový záznam zvuku.
This bachelor thesis is devoted to the design of acoustic modifications of residential space and the subsequent implementation of these modifications. Its aim is to design an optimal solution of the space for listening to music in accordance with the Czech Technical Standards. The basic parameters investigated are reverberation time and acoustic quality criteria. The thesis deals with simulation in the EASE modelling program and addresses situations before and after acoustic treatment. The following methods and procedures are used to comprehensively address the above mentioned treatments and to achieve the set objective. Furthermore, the simulation is verified with a custom calculator in Excel. After using the absorbers suitable for adjustment, the implementation with the final measurement of the reverberation time is carried out. Finally, an additional modification design is created using Helmholtz resonators. The implemented methods achieve an optimal and frequency balanced reverberation time and the room can be used as a mixing hall for multi-channel sound recording.
Description
Citation
VAJDA, M. Návrh a realizace akustických úprav poslechového prostoru [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Zvuková produkce a nahrávání
Comittee
prof. Ing. Zdeněk Smékal, CSc. (předseda) Ing. Jiří Přinosil, Ph.D. (místopředseda) Ing. Jaromír Mačák, Ph.D. (člen) prof. Ing. Jana Tučková, CSc., CSc. (člen) Ing.MgA. Edgar Mojdl, Ph.D. (člen) Ing. Hicham Atassi, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2022-06-16
Defence
Student prezentoval výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Student obhájil bakalářskou práci s výhradami a odpověděl na otázky členů komise a oponenta. Otázky: 1) V kapitole 1.3.4, která pojednává o umístění přístrojů při měření se vyskytuje věta: „Místa mikrofonu jsou od sebe vzdálená polovinu vlnové délky, alespoň 2 m.“. K jaké hodnotě/hodnotám kmitočtu/ů se vztahuje zmíněná polovina vlnové délky? 2) Jak si vysvětlujete rozdíl v teoretické hodnotě doby dozvuku mezi výpočty pomocí kalkulátoru v Excelu a v software EASE (Obr. 3.23)? 3) Jak jste postupoval při volbě kmitočtových rozsahů Helmholtzových rezonátorů?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO