Experimentální softwarový syntetizér a sekvencer

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato bakalářská práce je věnována experimentálnímu softwarovému syntezátoru a sekvenceru. Jejím hlavním cílem je realizace experimentálního elektroakustického hudebního nástroje na základě návrhu vytvořeného v rámci semestrální práce. Unikátní charakteristikou tohoto syntezátoru je možnost přiřadit každému tónu jiný vlnový průběh z oblasti subtraktivní syntézy, ale také amplitudové a frekvenční modulace, stejně jako možnost vytvoření komplikované rytmické struktury. Práce je rozdělena na několik částí. První z nich se zabývá shromážděním teoretických poznatků zaměřených na téma syntézy zvuku, MIDI a softwarového programu Max. Druhá část práce představuje návrh experimentálního nástroje s přihlédnutím k blokovému schématu syntezátoru, jeho sekvenceru a generátoru. Další část práce pojednává o realizaci nástroje, popisuje jeho vzhled, GUI, způsob ukládání dat do paměti a uvádí rozbor patche syntezátoru. Poslední část zmiňuje praktické zkušenosti a obecné charakteristiky výsledného nástroje.
This bachelor thesis is devoted to an experimental software synthesizer and sequencer. Its main goal is the realization of an experimental electroacoustic musical instrument based on a design created within the semestral thesis. The unique characteristic of this synthesizer is the possibility of assigning to each tone a different waveform from the field of subtractive synthesis, but also amplitude and frequency modulation, as well as the possibility of creating a complicated rhythmic structure. The work is divided into several parts. The first one deals with the collection of theoretical knowledge focused on the topic of sound synthesis, MIDI and software program Max. The second part of the work presents the design of an experimental instrument taking into account the block diagram of the synthesizer, its sequencer and generator. The next part of the work deals with the implementation of the instrument, describes its appearance, GUI, data storage in its memory and analyzes the patch of the synthesizer. The last part describes practical experience and general characteristics of the resulting instrument.
Description
Citation
FADIEIEV, H. Experimentální softwarový syntetizér a sekvencer [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Zvuková produkce a nahrávání
Comittee
doc. Ing. MgA. Mgr. Dan Dlouhý, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Jiří Schimmel, Ph.D. (místopředseda) Ing. Matouš Vrbík (člen) Ing. Daniel Kováč (člen) Ing. Pavel Hanák, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2022-06-16
Defence
Student prezentoval výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Můžete prakticky prezentovat ne obecnou, ale experimentální funkcionalitu nástroje? Samostatně detailně demonstrujte práci sekvenceru. Využil jste nebo upravil pro funkce nástroje existující patche nebo jste všechny vytvářel samostatně? Popište na schématu podrobně funkcionalitu patche generátoru. Student obhájil bakalářskou práci a odpověděl na otázky členů komise a oponenta.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO