Návrh teleskopu pro spektrální analýzu vzdálených objektů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Spektra meteorů získaná z oběžné dráhy obsahují velké množství spektrálních čar v ultrafialové oblasti, která je z velké části pohlcována atmosférou a nemůže být tak pozorována z pozemních stanic. Tato bakalářská práce se zabývá návrhem teleskopu kombinovaným se spektrometrem, který bude umístěný v CubeSatu velikosti 2U, určeného pro detekci meteoru a jeho spektrální analýzu v ultrafialové až blízké infračervené oblasti. Součástí návrhu je výběr vhodné kamery. Na základě požadovaných parametrů bylo vytvořeno několik návrhů, průběh vývoje je shrnut v poslední kapitole. V práci se také nachází rešerše teleskopů kombinovaných se spektrometry, určenými výhradně pro pozorování meteorů.
Meteor spectra obtained from orbit include many spectral lines in the ultraviolet region, which is mostly absorbed by the atmosphere and thus cannot be observed from ground stations. This bachelor thesis focuses on the design of a spectrograph, placed in a 2U CubeSat, suitable for meteor observation and its spectral analysis in the range from the ultraviolet to near-infrared region. The design includes choice of a suitable camera. Based on the required parameters, several designs have been created, and the process is summarized in the last chapter. The research study of telescopes combined with spectrometers used for meteor observations is also included.
Description
Citation
DROBIL, T. Návrh teleskopu pro spektrální analýzu vzdálených objektů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
bez specializace
Comittee
prof. RNDr. Tomáš Šikola, CSc. (předseda) prof. RNDr. Jiří Spousta, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Stanislav Průša, Ph.D. (člen) doc. Mgr. Vlastimil Křápek, Ph.D. (člen) doc. Ing. Miroslav Bartošík, Ph.D. (člen) prof. RNDr. Petr Dub, CSc. (člen) prof. RNDr. Bohumila Lencová, CSc. (člen) prof. RNDr. Miroslav Liška, DrSc. (člen) doc. Ing. Miroslav Kolíbal, Ph.D. (člen) prof. RNDr. Radim Chmelík, Ph.D. (člen) doc. Ing. Radek Kalousek, Ph.D. (člen) RNDr. Antonín Fejfar, CSc. (člen)
Date of acceptance
2022-06-17
Defence
Po otázkách oponenta bylo diskutováno Jaká je propustnost optického systému s tolika členy. Jednotky pro uvádění vlnové délky. Student na otázky odpověděl.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO