Favorit Brno / cyklistický stadion - bikrosová dráha / architektonická studie - design / etapa 2021/22

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Zadáním diplomové práce je architektonická studie cyklistického stadionu – velodromu v městské části Pisárky v Brně pro TJ Favorit Brno. Stávající velodrome je situován jihozápadně na okraji brněnského výstaviště při ulici Křížkovského. Velodrom již neodpovídá nynějším požadavkům dráhové cyklistiky, avšak po historické stránce je cenný a má své genius loci. Nová dřevěná cyklistická dráha o délce 250 m (spolu s dalšími parametry mezinárodní cyklistické unie) a k ní přidružená sportoviště jsou „vložena“ do stávajícího velodromu, který je dle požadavků upraven a rekonstruován. Tribuny zůstaly zachovány stávající. Vestavěný objekt s novou dráhou je pak kompletně zastřešen a vytváří tak uzavřený prostor. V rámci rekonstrukce stadionu došlo také k vytvoření nového zázemí pro TJ Favorit Brno z modulárního kontejnerového systému, jedná se o šatny pro sportovce, prostory pro administrativu, dále zázemí pro hostující kluby a sportovce a VIP prostory. Systém kontejnerové výstavby pro sportovní zázemí je velmi praktický, ekonomický, rychlý, šetrný k životnímu prostředí a variabilní a flexibilní k aktuálním požadavkům sportu, který se neustále vyvíjí. Předprostor a parter v jižní části stávajícího velodromu je vybaven službami pro veřejnost – kavárnou, prodejnou suvenýrů, pokladnou, infocentrem, servisem a prodejnou kol a sportovního vybavení. Nová dráha s tribunami je zastřešena ETFE folií ukotvenou na nové příhradové vazníky, které jsou napojeny na stávající zastřešení.
The assignment of the diploma thesis is an architectural study of a cycling stadium - velodrome in the Pisárky district in Brno for TJ Favorit Brno. The existing velodrome is located southwest on the edge of the Brno Exhibition Center on Křížovského Street. The Velodrome no longer meets the current requirements of track cycling, but it is historically valuable and has its genius loci. The new 250 m long wooden bike track (together with other parameters of the International Cycling Union) and its associated sports grounds are "inserted" into the existing velodrome, which is modified and reconstructed according to requirements. The grandstands have been preserved. The built-in building with a new track is then completely roofed, creating an enclosed space. As part of the stadium reconstruction, a new facility was also created for TJ Favorit Brno from a modular container system; These are changing rooms for athletes, administrative areas, and facilities for visiting clubs and athletes and IP areas. The container construction system for sports facilities is very practical, economical, fast, environmentally friendly, variable, and flexible to the current requirements of a constantly evolving sport. The Anteroom and ground floor in the southern part of the existing velodrome is equipped with services for the public: a cafe, souvenir shop, cash register, information center, service, and a bicycle and sports equipment store. The new track with grandstands is covered with ETFE foil anchored to new lattice trusses, which are connected to the existing roof.
Description
Citation
NOVÁKOVÁ, L. Favorit Brno / cyklistický stadion - bikrosová dráha / architektonická studie - design / etapa 2021/22 [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura a rozvoj sídel
Comittee
Ing. arch. Petr Todorov - předseda, prof.Ing.arch.Akad. Ivan Petelen, PhD. - místopředseda, Mgr. Markéta Žáčková, Ph.D. - tajemník, Ing. Jitka Vlčková, Ph.D. - člen, doc. Ing. arch. Michal Hronský, PhD. - člen, Ing. arch. Adam Guzdek, Ph.D. - člen,
Date of acceptance
2022-06-13
Defence
Studentka představila téma magisterského projektu, jímž je Favorit Brno/cyklistický stadion – bikrosová dráha/architektonická studie – design. Prezentace byla připravena precizně, výklad byl veden konzistentně a velmi živě. Na doplňující dotazy členů komise reagovala operativně. Probírala se zejména tato témata: materiálové řešení střešní krytiny stadionu; protipovodňová opatření; konstrukce tribun. Reakce na připomínky obsažené v oponentském posudku studentka představila v závěru prezentace. V rámci rozpravy nad výkresovou dokumentací a modelem byly tematizovány následující okruhy: klad projektu spočívající v ponechání původních konstrukcí; nedostatek v jejich odlišení od konstrukcí nových ve výkresové dokumentaci; únikové východy; malá inovativnost autorského detailu – světlíku; nereálné řešení z hlediska statiky. Na připomínky uvedené v oponentském posudku stejně jako na dotazy členů komise studentka reagovala náležitě, projevila odpovídající orientaci v oboru a schopnost argumentovat.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO