Výroba akvárií Brno

Abstract
Cílem bakalářské práce bylo vypracovat projektovou dokumentaci ke studii výrobny akvárií pro firmu Akvária Pavlica, která byla zpracována v rámci předmětu AG035 Ateliér architektonické tvorby – výrobní stavby, v 3. ročníku bakalářského studia. Firma potřebovala díky svým obchodním úspěchům vybudovat nové výrobní kapacity a své nové sídlo se rozhodla umístit v Brně, v katastrálním území Horní Heršpice, kde je okolní zástavba na jižní straně tvořena především halovými objekty průmyslového charakteru. Bakalářská práce obsahuje dokumentaci pro stavební povolení a prováděcí dokumentaci. Pozemek je evidován jako brownfield, je určen pro zástavbu průmyslovou výrobou a je napojen na ulici Sokolova. Jedná se o mírně svažitý terén upadající k severu. Na jihu parcely se stále nachází část budovy bývalé továrny Elplast, která bude zbourána. Novostavba je tvořena čtyřmi celky, z nichž první je tvořen výstavním prostorem a vstupní halou, na kterou navazuje další část se zázemím pro zaměstnance a administrativou. Třetím celkem je stolárna se skladovacími prostory a technickým zázemím. Největším, čtvrtým celkem, je výrobní hala. Před vstupem do budovy se od ulice Sokolova nachází exteriérové schodiště a bezbariérová rampa. Okolo budovy je řešeno i parkoviště, zpevněné plochy pro manipulaci kamionových vozidel, zpevněné plochy pro pěší a nová zeleň.
The aim of the bachelor’s thesis was to develop project documentation for the study of aquariums production for the company called Akvária Pavlica, which was developed within the subject AG035 Studio of Architectural Creation - Production Buildings, in the 3rd year of the bachelor’s study. Due to its business successes, the company needed to build new production capacities and decided to locate the new headquarters in Brno, in the cadastral area of Horní Heršpice, where the surrounding buildings on the south side consist mainly of indoor industrial buildings. The bachelor thesis contains documentation for building permits and implementation documentation. The land is registered as a brownfield, is intended for industrial production, and is connected to Sokolova Street. It is a slightly sloping terrain falling to the north. A part of the former Elplast’s factory building is still situated in the south, which, however, will be demolished. The new building consists of four units. The first consists of an exhibition space and an entrance hall, which is followed by another part with facilities for employees and administration. The third is a carpentry with some storage facilities and technical facilities. The fourth and the largest part represents the production hall. There is an exterior staircase and a barrier-free ramp in front of the entrance from Sokolova Street. There is also a parking lot around the building, paved areas for handling truck vehicles, paved areas for pedestrians and new greenery.
Description
Citation
MOLČANOVÁ, V. Výroba akvárií Brno [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura pozemních staveb
Comittee
prof. Ing. Milan Ostrý, Ph.D. - předseda, Ing. arch. Tomáš Pavlovský, Ph.D. - místopředseda, Ing. arch. Petra Matoušková - tajemník, Ing. arch. Adam Guzdek, Ph.D. - člen, Ing. Jakub Kotrla - člen, Ing. Karel Struhala, Ph.D. - člen,
Date of acceptance
2022-06-06
Defence
Studentka úvodem prezentovala svůj projekt. Dále byly přečteny posudky vedoucího a oponenta diplomové práce. Studentka reagovala na dotazy a připomínky oponenta: Proč byl opuštěn původně architektonicky zajímavější koncept, absence vazby číslování stránek, problematický tisk šraf a zařizovacích předmětů ve výkresové dokumentaci. Studentka se snažila vcelku velmi dobře reagovat na připomínky oponenta a zdůvodňovat svoje navrhovaná řešení, rovněž na většinu otázek členů komise reagovala velmi dobře. Následovala odborná rozprava s dotazy komise: Rozpon nosné konstrukce a výpočet vynesené stropní konstrukce. Konstrukční řešení montovaného schodiště a jeho uložení. Monolitická konstrukce mohla být spíše montovaná, ne stěnová nosná konstrukce. Zakreslení železobetonového věnce. Pochvala za výkres kotev s přerušeným tepelným mostem. Problematika neotevíravých okenních výplní a jejich údržba. Grafika koordinační situace. Domovní přípojky, jejich typy a umisťování. Příjezd a plocha pro parkování návštěvního autobusu. Bakalářský projekt a vědomosti nabyté studiem oboru lze hodnotit jako dostatečné. Na otázky položené členy komise v rámci odborné rozpravy odpověděla studentka dobře a prokázala, že studiem nabyla potřebné vědomosti na velmi dobré úrovni.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO