Zastupitelský úřad ČR v Addis Abeba v Etiopii pro MZ ČR

Abstract
Bakalářská práce se zabývá návrhem areálu zastupitelského úřadu, přičemž v centru pozornosti je novostavba hlavního objektu, v Addis Abebě, hlavním městě Etiopie. Jedná se o třípodlažní objekt zahrnující administrativní část, reprezentativní sál, bydlení, podzemní garáže a technické zázemí. Hlavní objekt je navržen jako třípodlažní s prosklenou fasádou, sloupovým ochozem a plochou střechou. Primárním záměrem bylo vytvořit reprezentativní sídlo pro zastupitelský úřad České republiky, které by splňovalo veškeré bezpečnostní a funkční požadavky, kladené na tento typ objektu, při zachování nevšedního estetického zpracování, které symbolizuje dobré vztahy a vzájemnou spolupráci obou zemí.
The bachelor's thesis deals with the design of the embassy complex, focusing on the new main building, in Addis Ababa, the capital of Ethiopia. It is a three-storey building which includes an administrative part, a representative hall, residential part, underground garages and technical facilities. The main building has 3 floors, a glass facade, a pillar walkway, and a flat roof. The primary intention was to create a representative place for the embassy of the Czech Republic, which would meet all security and functional requirements for this type of facility, while maintaining an unusual aesthetic design, which symbolizes good relations and mutual cooperation between the two countries.
Description
Citation
NAVRÁTIL, S. Zastupitelský úřad ČR v Addis Abeba v Etiopii pro MZ ČR [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura pozemních staveb
Comittee
doc. Ing. Karel Šuhajda, Ph.D. - předseda, Ing. arch. Jiří Gerö, Ph.D. - místopředseda, Mgr. Markéta Žáčková, Ph.D. - tajemník, Ing. Jan Tichý - člen, Ing. Petr Jelínek, Ph.D. - člen, Ing. arch. Kateřina Malečková - člen,
Date of acceptance
2022-06-06
Defence
Student představil téma svého bakalářského projektu, jímž je návrh zastupitelského úřadu ČR v Addis Abebě v Etiopii. Upozornil při tom na skutečnost, že projekt původně zpracovával pro studentskou soutěž Inspireli Awards a že jej následně rozvinul pro účely bakalářské práce. Řešil jej jako modelový případ a po dohodě s vedoucím práce jej zpracoval v souladu s normami platnými v ČR. Student představil širší souvislosti, charakter pozemku, dopravní dostupnost a skladbu areálu. Prezentace projektu byla připravena pečlivě, výklad byl živý a konzistentní. Na doplňující dotazy členů komise student odpovídal vyčerpávajícím způsobem. V rámci rozpravy nad výkresovou dokumentací a modelem architektonického detailu byla diskutována následující témata: dovoz stavebního materiálu, celkové řešení projektu ve vztahu ke klimatickým podmínkám, střešní konstrukce, schodiště, kanalizace a technické zázemí stavby. Na připomínky uvedené v oponentském posudku stejně jako na dotazy členů komise reagoval student odpovídajícím způsobem. Podle jejich vyjádření by však projekt zasloužil detailnější propracování výkresové dokumentace. Členové komise v práci rovněž postrádají osobní zkušenost autora s řešeným prostředím. Zároveň se však shodují, že zadání je značně rozsáhlé, ale zároveň vágně zformulované a pro účely zpracování bakalářského projektu vlastně nepříliš vhodné, takže student se s ním ani nemohl v úplnosti vyrovnat.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO